Халил Летифов /ДПС/: Зависимостта на ГЕРБ от Валери Симеонов е тотална, изборът му за зам.-шеф на НС е гавра

0
1256

„В упражнението „стани да седна“ няма да участваме. Тук говорим за принципи, а зависимостта на ГЕРБ и мнозинството от Валери Симеонов е тотална и гласуването показа точно това“, заяви днес депутатът от ДПС Халил Летифов пред БНР по повод избирането на депутата за зам.-председател на Народното събрание.

Без да уточни за каква зависимост говори, той продължи с:

„Това е гавра с демокрацията в страната, с държавността и парламентаризма. Това е кошмарът на майките, който е възнаграден с един от най-високите постове, а именно – зам.-председател на НС. За нас това беше неразбираемо и видяхме, че чуствителността и съпричастността на политическите партии са доста притъпени. И ГЕРБ и БСП подкрепиха тази кандидатура. Тук говорим за един модел на омраза, който получи получи легитимност“.

Според него амнезията удобно се е настанила в основните политически партии и подчерта, че ДПС ще са винаги готови да напомнят кой овластява крайния национализъм в страната. 

За предложенията за председател на КПКОМПИ партията ще бъде предпазлива и няма да обсъждат кандидатите преди заседанието във вторник. Халил Летифов уточни, че макар Хамид Хамид да е дал заяка за подкрепа на Сотир Цацаров, в групата ще обсъдят плановете и ще изчакат дебата. „Ако дават резултатите, които народът иска, ако се придържат към закона, то няма място за притеснение. Ние очакваме, че хората ще повярват в тези институции“, допулни депутатът от ДПС. 

Летифов заклейми политическите сили, взели участие в процеса по избирането на Иван Гешев за главен прокурор и заяви, че това е недупостимо за ДПС, защото по този начин се наклонява гражданския интерес в дадена посока. 

Въпреки изразеното недоволство от ДПС демонстрират синхрон с нежеланието на управляващите за провеждането на предсрочни избори. „Да отидем на предсрочни избори е голям риск, който ще повлияе на стабилността на държавата – подчерта депутатът. – Дали ще има такива, е въпрос на мнозинство.“ 

За бюджет 2020 и казуса с болничните Халил Летифов бе кратък и подчерта, че вече веднъж са гласували „против“ малкия и основния бюджет и че „такова ще е поведението ни и на второ четене“. За болничния ДПС изказаха позицията, че това предложение е направено по модела „проба-грешка“. Според групата не е „работа на политиците да решават кой болничен е фалшив и кой – не. Има експерти и институции за това. Трябва да има контрол, който да направи тази система ефективна, завърши депутатът. 

Оффнюз

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here