Синдикатите готвят протести заради болничните

0
870

КТ „Подкрепа“ възразява срещу „опитите българските работници да бъдат оставени без всякакви приходи именно в дните, в които имат най-голяма нужда от тях“. Това става ясно от позицията на Конфедерацията на труда „Подкрепа“, цитирана от БТА. Тя е по повод решението на коалиционния съвет на управляващите първият ден от болничния да не се плаща.

„Това е тежко посегателство срещу социалните и осигурителни права на българските граждани“, заявяват от синдиката.
Според „Подкрепа“ тази мярка ще принуди хората да ходят на работа болни и така да заразят и колегите си. Лекарите са на мнение, че това ще мотивира много служители да не ползват болнични за остри заразни заболявания, с което пряко ще допринасят за развитие на епидемии. Това би могло да доведе до рязък ръст на разходите за лечение и превенция.


От КТ „Подкрепа“ смятат, че от погледа на управляващите се изплъзва все още съществуващата практика работодатели да спестяват разходи за заплати, като принуждават работници да си взимат болнични, но да продължават да ходят на работа.

Синдикатите алармират и за над 400 „кухи фирми“ само в София, създадени единствено с цел да източват осигурителните фондове на НОИ. „Това е главният проблем на системата и той по никакъв начин няма да се реши с допълнително орязване на правата на работниците“.


„Осъждаме опитите за пореден път да бъде заобиколен Националният съвет за тристранно сътрудничество, за да не се чуят въобще позициите на национално представителните синдикални организации“, се посочва в позицията.

Според казват от КТ „Подкрепа“ управляващите поставят под въпрос смисъла от съществуването на Националния съвет за тристранно сътрудничество. В 25 от всички 28 членки на ЕС бизнесът покрива поне част от обезщетенията на болните си служители.

„Време е работодателите да поемат отговорността към собствените си служители, за да може държавният осигурителен фонд да си позволи увеличение на майчинството поне до размера на минималната работна заплата“, посочват от синдиката.


КТ „Подкрепа“ настоява премиерът Бойко Борисов да се запознае с техните аргументи в спешен порядък, тъй като срокът за промени в бюджет 2020 изтича на 20 ноември. В случай, че такава среща не се състои, синдикатът е готов да напусне Националния съвет за тристранно сътрудничество и да организира „масов, национален протест на работещите български граждани“.

До момента първите три дни от болничния се покриваха от работодателя, а следващите – от държавата. Заради големия брой злоупотреби, през последните години работодателите и държавата търсеха решение как да пресекат тази практика, но до момента без резултат. В крайна сметка управляващите намериха решение: първият ден няма да се плаща нито от НОИ, нито от работодателите. Ако тази мярка бъде приета, ще влезе в сила от 1 януари догодина.

Свободна Европа

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here