Не стихват протестите срещу цените на горивата и ниския стандарт на живот

0
921

Продължават протестите в страната срещу високите цени на горивата и ниския стандарт на живот.

Стотици жители с около 200 автомобила участваха на протест в Козлодуй.
Местните зареждаха гориво за малки суми на бензиностанция от големите вериги в страната.

Пред общественото радио протестиращи обясняват, че протестът е главно срещу високите цени на горивата и задължителната за всички водачи застраховка „Гражданска отговорност“, както и срещу ниските доходи в страната.

„Валери Симеонов като си е подал оставката, какво означава това? На не ни касае това, защото той пак продължава да си бъде в парламента. Искаме просто да се смени това правителство и да има хора там, които да чуят народа„, заяви протестиращ.

Междувременно група протестиращи започнаха и да пресичат на пешеходна пътека, което затрудни движението на една от улиците в покрайнините на града, която е един от маршрутите към ядрената централа АЕЦ „Козлодуй“.

 Протест днес беше организиран и в Шумен, предаде БНТ.

Недоволни от стандарта на живот в страната и високите цени на горивата и стоките от първа необходимост се събраха пред спортната зала в областния град.

Според протестиращите здравеопазването у нас е лошо.
Те искат промяна, която да направи живота на българите по-добър.

Около 50-60 души се събраха в Шумен. Спонтанно протестиращите решиха да започнат да обикалят бензиностанциите от големите вериги и да зареждат гориво за жълти стотинки, съобщи БНР.

 Протести има и в Лом, пише „24 часа„, позовавайки се на БТА. Там недоволстващите с личните си автомобили блокираха за около час изходите на града. Събраха се около 100 шофьори.

Водачите обясняват, че протестът им не е само срещу високите цени на горивата, а и срещу поскъпването на живота, бедността в страната и високата корупция.

Шествието на протестиращите започна около обяд по улиците на града. Колите спираха пред бензиностанции на големи вериги и блокираха работата на обектите за по няколко минути.

Това е трети ден, в който гражданите на Лом излизат на протест.

В Плевен протестите също се провеждат под различни форми – автошествие и пешеходна демонстрация.
Над 50 коли преминаха по централните улици на града.

 Във Варна протестът приключи преди 16 часа.

Събраха се около 50 души, които настояваха за оставката на правителството, предаде „Фокус“.

Първоначално недоволстващите се събраха пред сградата на общината в морската ни столица.
След това хората блокираха за кратко движението на кръстовището в районаи се отправиха на пешеходно шествие в посока към катедралата в града.

Този път органите на реда не спряха движението по булевард „Мария Луиза“ заради по-малобройния протест. Автомобилите преминаваха успоредно на хората в другото платно за движение на булеварда.

И във Варна недоволстващите искат намаляване на ДДС за лекарства, учебници, книги и стоки от първа необходимост, за прилагане на правилата на Конвенцията за хората с увреждания, разбиване на монополите в секторите енергетика и горива, отмяна на увеличението на данъците за стари автомобили и намаляване на цената на застраховката „Гражданска отговорност“.
Те настояват и за увеличение на заплатите и пенсиите, прилагане на мерки срещу демографската криза, както и осигуряване на прозрачна среда за провеждане на справедливи избори.

 Утре, 18 ноември, се очакват по-мащабни протестни действия в страната. 

Във Варна недоволството продължава с автошествие от 13 часа. В 14 часа местните се събират пред сградата на общината.

Жители на общините Разлог и Банско предвиждат протести и блокада на пътя Симитли – Гоце Делчев. Недоволството се организира в социалните мрежи. Протестът е обявен за 12 часа. Организаторите твърдят, че протестът е разрешен от кмета на Разлог Красимир Герчев. Освен останалите искания, местните ще недоволстват и срещу увеличението на цената на водата в област Благоевград.

В Пловдив протестът утре ще бъде срещу социалната несправедливост. Хората се събират на паркинга на хипермаркета на булевард „България“ като обявеният начален час е 8 часа.
Очаква се протестът в Пловдив да се раздели на две части.
Едната част от протестиращите ще тръгнат на протестно шествие с маршрут: бул. „България“ – бул. „Васил Априлов“ – бул. „Шести септември“ – бул. „Източен“ – бул. „Христо Ботев“ – кръговото на Централна гара – ул. „Иван Вазов“. От там протестиращите от първата група ще тръгнат пеша към сградата на общината.
Очаква се в 9 часа втората група протестиращи в Пловдив да се отправи с автомобили към Пазарджик. Там те ще се обединят с протестиращите от другия областен град и заедно ще се отправят към София, където ще продължат шествието си, допълват от „Фокус“.

 В Хасково пък организаторите на протестите се разбраха в ръководството на Областната дирекция на МВР недоволствата утре да бъдат мирни и законите да не се нарушават – да не се затварят магистрали и главни пътища.

На среща с шефа на областната дирекция протестиращите обещаха, че първоначалните им намерения за затваряне на границата с Турция няма да бъдат осъществени.

Протести са предвидени и за други градове в страната.

news.bg

 

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here