КНСБ: Внимание! Уволняват работници заради коментари във Фейсбук

0
6453

Кюстендил е поредният български град, в който КНСБ учредява интересен дискусионен форум, предназначен за български работници и служители, които не членуват в синдиката. Форумът се нарича ”Арена Работеща България или работнически парламент”.

Това съобщи Пламен Нанков, вицепрезидент на КНСБ. В синдикатите членуват едва около 25 % от работниците и служителите в страната, уточни Нанков и допълни, че повод за началото на този форум са зачестилите случаи, свързани с отношенията работодател-служител и социалните медии, предаде „Новини.бг“.

„Заради изявления и реплики във Фейсбук вече има уволнени работници. Даже има случаи на уволнени служители през Фейсбук, а не по установения ред“, посочи Нанков.

Според КНСБ, заради липсата на регулация ставаме свидетели на решенията на работодатели, които преминават в крайности. „Има случай на уволнен служител, очакващ дете, заради използване на мобилен телефон във фирма, където това е забранено“, посочи Нанков.


Според синдикалистите е време е да се зададе регулация по отношение на новата среда за общуване в социалните мрежи, защото липсата ѝ предизвиква недоволство от работодателите, а от друга се нарушават личните права на работниците.

Необходимо е страната ни да последва примера на западните държави и САЩ, като компаниите предприемат сериозни стъпки за въвеждане на собствена, приемлива за всички нива фирмена политика за използването на социалните мрежи от работниците и служителите им.

Нанков презентира и национална подписка на КНСБ съвместно с КТ „Подкрепа“ за дефиниране на работното време от законодателя. „Искаме да се промени и заплащането на извънредния труд и процентът на изчислението му“, посочи Нанков.

За две седмици подписката е подкрепена от 20 000 души.

Фрогнюз

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here