Експерт: След протестите Борисов отново се скри, той бяга от разговор с народа си

0
725

„Всички партии трябва се изкажат, че подкрепят протеста, не само БСП. Всички, които са убедени, че това не е добрият начин да се упражнява власт.“ Това заяви в предаването „12 плюс 3“ на БНР специалистът по политически пиар Арбан Бабикян.
„Отдалечили сме се от демокрацията. Партиите трябва да се обединят не помежду си, а да се обединят в подкрепата на протестите. Демокрацията има три-четири фундамента и краката на табуретката не са налични вече“, поясни Бабикян.

„Винаги има обичаен заподозрян за протестите“, коментира експертът и реакциите на протестите. „В някаква степен започна кризисният пиар, макар че не знам доколко е ударно, тъй като в крайна сметка се избират познати подходи. Веднага се появиха хора, които да обясняват, че тези протести са провокирани, инспирирани, организирани от БСП. Има обичаен заподозрян за всеки един протест, независимо дали хората, които са излезли на улицата, са десни, леви, социално слаби, социално силни. Нормално е всичко това да се прикачва към друг център, който желае властта в  страната и обичайно това е „Позитано“ 20“, отбеляза  Бабикян.

Той коментира и социалната принадлежност на хората, които излязоха на улиците. „Наличието на много млади хора сред недоволните показва, че има ново поколение, което иска различен начин на управление. Показва, че има ново поколение, което не е съгласно с начина на управление, не толкова с този, който управлява. Въпросът не е толкова „кой“, въпросът е „как“. Това поколение има претенции именно към начина за упражняване  на властта, която мисля, че е доста по-различно от това, което са свикнали да обсъждат управляващите или да използват като контраофанзива, пращайки платените  си говорители по медиите. Защото ние не видяхме дефинирана политическа теза за това кое е алтернативата, как тя трябва да изглежда. Видяхме един протест, който е знак по-скоро за недоволство, отколкото знак, представящ ни алтернатива“, каза Бабикян.

„Този протест не е единствено и само срещу ГЕРБ, а срещу всеки, който би бил на власт и би упражнявал властта по този начин. Затова е много грешно да се смята, че някой протестира конкретно и само срещу ГЕРБ, въпреки че протестът е точно срещу тях, тъй като те представляват статуквото в последните 8 или 9 години. Но същият протест биха срещнали на улицата и от „Позитано“, и от която и да е от опозиционните сили, ако по този начин се държат във властта. А начинът  е недиалогичен, както виждате, следват обвинения, а не разговор. Само вижте изказването на Цветанов днес, оказва се, че действията, които са видели на  улицата вчера, били опит за дестабилизация“, допълни Арман Бабикян.

Той  коментира и липсата на премиера Бойко Борисов при протестиращите: „Министър-председателят отново се скри. За пореден протест Бойко Борисов бяга от отговори, бяга от разговор с недоволните и обикновено се намира в чужбина. Един човек държи  властта и той се нарича Бойко Борисов, и именно той бяга от разговор с народа  си. Свикнахме да виждаме Борисов с лентичка в ръка, но тук става въпрос за проблемите“, заключи експертът.

Той подчерта още, че да се мрази думата партия е глупаво, тъй като през каквито и катаклизми да мине обществото, в крайна сметка според демократичните процедури на избори се явяват партии.По думите му омразата към партиите бе насадена в главите на хората и използвано. „Когато омерзените се отдръпнат, идват омерзителните. В партиите също членуват граждани и те не са по-малко граждани. Трябва да бъдем по-взискателни към партиите“, е изводът на Бабикян.

Епицентър

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here