След 14:30 ч. гледаме как Меркурий минава пред Слънцето

0
859

Днес след 14:30 ч. ще наблюдаваме рядко астрономическо явление – планетата Меркурий ще мине точно през средата на слънцето. Според НАСА транзитът на Меркурий се случва само 13 пъти за 100 години, а следващият път, когато ще може да се наблюдава е през 2032 година, а от Северна Америка – след 30 години.

Явлението ще започне в 14:35 българско време и ще продължи повече от пет часа, докато Меркурий преминава от едната страна на слънцето към другата. Това означава, че наблюдателите на Източното крайбрежие на САЩ ще имат възможността да наблюдават цялото явление. Фактически, единствените места, от които няма да се вижда са Австралия и по-голямата част от Азия и Аляска, според НАСА.

Но, точно както по време на затъмнение, зрителите ще се нуждаят от слънчев филтър, тъй като гледането директно към слънцето може да причини трайно увреждане на очите.

Меркурий, най-малката планета в нашата Слънчева система, ще бъде само една малка точка на фона на слънцето, така че НАСА препоръчва да се използва телескоп със сертифициран слънчев филтър.

Според американската агенция за космически изследвания, уебсайтът на Обсерваторията за динамика на слънцето ще показва почти в реално време изображения на транзита, така че не е нужно да пропускате това рядко събитие, независимо къде се намирате.

Източник: Канал 3

Епиценър

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here