Нинова за избора на Гешев: Състезание с един кандидат не е състезание

0
91

Състезание с един кандидат не е състезание.Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти по повод отказа на Румен Радев да издаде указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

Единственият човек, който можеше да осигури истинско състезание е премиерът Борисов – по закон предложенията се правят или от прокурорите, или от правителството. Надявахме се Борисов да прояви здрав разум и да внесе втора кандидатура. Уви, тежките му зависимости не му позволиха тази смелост – за нас той е участник в договорката за издигане на един-единствен кандидат.

Това цитира от стенограмата на НС председателят на БСП Корнелия Нинова. По думите ѝ БСП в такива уговорки не участва и законът не дава това право на партиите – нито да предлагат, нито да въздействат на този процес.

,,Уважаваме решението на президента, той има това право по Конституция. Бих искала да се обърна към лидерите на другите партии – не упражнявайте партиен натиск върху членовете на ВСС – за партийни, икономически или лични интереси. Те са висши магистрати и трябва да действат единствено водени от закона, вътрешното си убеждение и от съвестта си. Нека те да решат оттук нататък как да процедират“, завърши Нинова.

Фрог

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here