Елена Йончева призова ЕС да не оставя българските журналисти сами да се борят срещу корупцията

0
288

Елена Йончева призова европейските институции да не оставят българските журналисти да се борят сами срещу корупцията и организираната престъпност в България

На 6 ноември в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент, се проведе изслушване на тема: „Свобода на медиите, свобода на словото и борба с изказванията, проповядващи вражда и омраза онлайн и офлайн“. Сред участниците бяха представители на Съвета на Европа, „Репортери без граници“, разследващи журналисти и други.

По време на изслушването, Елена Йончева, евродепутат от Групата на социалистите и демократите в ЕП, се обърна към представителите на Съвета на Европа и Репортери без граници с думите:

„Генералният секретар на „Репортери без граници“, Кристоф Делоар, обяви, че „медийната среда в България не е била толкова влошена от самото начало на демокрацията“. В последния доклад на организацията, България е на 111-о място по свобода на медиите. От 2006 г. насам сме солидно на дъното в класацията на ЕС, пред нас са страни, които дори не са държави-членки на ЕС. Българските журналисти са постоянно на прицела на организираната престъпност и властите. 

Причините за атаките срещу журналистите в България са техните разследвания – за корупция и международен трафик, за връзките между политиците и мафията, за злоупотребите с еврофондове… Повечето смели журналисти биват уволнени от работа. Имената са много – Ани Цолова , Милен Цветков , Генка Шикерова, Миролюба Бенатова, а някои биват и задържани – като Димитър Стоянов по аферата „ДжиПиГейт“.

Същевременно правителството продължава да разпределя европейски средства за медиите по непрозрачен начин, като по този начин гарантира некритична медийна среда.

Днес не е достатъчно Европа само да идентифицира влошаването на медийната среда в България. Оставаме с впечатлението, че Европа и европейските институции са оставили българските журналисти да се борят сами срещу корупцията и организираната престъпност в България!

Интересува ме как вие ще обясните този толкова бърз спад на медийната свобода в България и кой според вас отговаря за тази срамна медийна ситуация?“, завърши своето изказване Елена Йончева.

Гласове

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here