Посланик Херо Мустафа: Независимите медии са критично важни за едно демократично общество

0
716

Всяка страна трябва да подкрепя добрата разследваща журналистика, каза новия посланик на САЩ Херо Мустафа, каза тя по време на конференцията ”Журналистика в търсене на решения” на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) и организирана в партньорство с Фондация ”Фридрих Науман”

Баща ми беше журналист. Докато бях малка в Северна Дакота, баща ми пишеше, а аз разбирах колко е ценно истинското честно репортерстване, разследващата журналистика, разказа тя. Понякога е трудно – защото искате да напишете нещо, но върху вас има натиск. И натискът идва по много начини – понякога пряко, понякога непряко. Добрата разследваща журналистика е нещо, което всяка държава трябва да подкрепя, допълнипосланичката.

Обмисляйки приоритетите си, преди да дойда в България, реших да организирам мислите си в тези три думи – свързаност, сътрудничество и корупция. За корупцията знаете. „Сътрудничество“ означава да се върши повече в региона, защото вие се намирате в много важен стратегически район и е важно да си сътрудничите със съседите си от всички страни, обясни тя.

За няколкото седмици, в които съм тук, срещнах много хора, отдадени на това да правят добри неща за страната – предприемачи, избрали да останат и да изградят бизнеса си, млади държавни служители, които вярват, че за корупцията няма място в съвременното управление, и журналисти, които вярват, че независимите медии са критично важни за едно демократично общество, каза тя.

„Като американци ние сме известни с оптимизма си. С екипа ми сме големи оптимисти по отношение на България и заради това създадохме медийната кампания „Силата е в теб“, припомни още посланик Мустафа.

Фрог

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here