Комисията за конфликт на интереси харчи 1,5 млн. лв., но не работи 4-та година

0
220
Прехвалената от властта Комисия за конфликт на интереси, чиито годишен бюджет е 1, 5 млн. лв., не работи вече 4-та година. Това установи проверка на Фрог нюз. Причината е, че двама от екипа й са напуснали през 2013 г. и до ден днешен местата им са вакантни. По закон парламентът трябва да избере новите членове, но това все още не е сторено. Никой до този момент не е потърсил сметка или да е прекратил прахосничеството.
Куриозното е, че служителите, които са около 40 души,  продължават да взимат заплати които са средно по 1800 лв. Комисията беше раздирана от скандали. Заради тях се превърна в олицетворение за задкулисно политическо влияние.
Първият, която „изгърмя” беше председателят Филип Златанов Тефтерчето. Той напусна с гръм и трясък, след като се разбра ,че в тефтерче е записвал поръчки кой от властта да бъде „ударен”.

Тефтерчето получи условна присъдата заради непубликуването на информация за проверка за конфликт на интереси срещу президента Росен Плевнелиев. Според съда той е виновен и за това, че не е уведомил бившата заместник-шефка на комисията за финансов надзор и президентския екссъветник Димана Ранкова, че срещу нея има решение за конфликт на интереси.

Междувременно двата скандални дневника на Златанов изчезнаха от колата на експерт, бивш служител на Държавна сигурност. Той трябвало да им направи анализ, но ги оставил в автомобила си, за да отиде до тоалетната в храсти край пътя. Когато се върнал, от скандалните тефтери нямало следа. Мистерията бе обявена като кражба, която и до момента не е разкрита.

Другият член на Комисията- Сабрие Сапунджиева напусна малко след Филип Златанов. Още преди да спре работа се разбра, че Комисията за конфликт на интереси се оказа скъпа и неефективна структура. Оказа се, че под 30 процента от решенията й  само  се потвърждават от Върховния административен съд.

frognews.bg
Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here