Зимата няма да ни изненада, обеща Нанков

0
122

„Агенция „Пътна инфраструктура“ е напълно готова за идващата зима.“ Това заяви на пресконференция в Министерството на регионалното развитие и благоустройството ресорният министър Николай Нанков. Той представи организацията за зимно поддържане на пътищата в страната, която ще е в сила от 1 ноември.

 По думите на регионалния министър през този зимен сезон около 3 000 машини ще чистят пътищата в цялата страна. Почти всички снегопочистващи фирми вече са осигурили необходимите пясък, сол, луга и други според Нанков.

Ресорният министър обясни и че има областни пътни управления с напълно налична и оборудвана техника, а в останалите области техниката е ангажирана за извършването на текущи ремонти, но фирмите декларират, че тя може да бъде преоборудвана за 24 часа. Всички областни пътни управления са проверени, а директорите им – подготвени, допълни Нанков.

Проведени са и срещи за осигуряването на по-добра координация със сектор „Пътна полиция“, Държавна агенция „Автомобилна администрация“, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. „Проведохме и среща със Съюза на българските автомобилисти, след която отново призовахме шофьорите да сменят гумите на автомобилите си със зимни“, обясни Нанков.

За почистването на пътищата през идващия зимен сезон държавата е отделила около 80 млн. лв. Нанков обаче обясни, че има надежда тези средства да не бъдат изразходвани напълно, а да останат и икономии, с които през пролетта да бъдат ремонтирани пътищата, които са се разрушили през зимата.

 Предвидени са и високи санкции за снегопочистващите фирми, които не изпълняват добре задълженията си – миналата година най-високата санкция е била 40 хил. лв. Тя е била наложена на фирма, която не е затворила път и това е довело до проблеми. Според министъра именно затварянето на недобре почистените пътища трябва да е акцент тази година, защото по този начин се предотвратявали по-сериозни проблеми.

Николай Нанков съобщи и че вчера, 30 октомври, е започнало залесяването на участъка от АМ „Тракия“ в района на Карнобат с кипарисови видове за снегозащита. Ако методът е успешен, той ще бъде приложен по всички магистрали. Стана ясно и че е започнал монтажът на снегозадържащи съоръжения в участъци по магистралите „Тракия“ и „Хемус“ в областите Варна и Шумен.

news.bg

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here