Членове на избирателни комисии са с белязани ръце с мастило

0
26650

Членове на секционни избирателни комисии масово са с белязани ръце с мастило в Пловдив. До този момент има  редица сигнали за нарушенията, пише пловдивският сайт трафик нюз.

Първите са от  район „Западен“ в Пловдив. Сигналът бе публикуван от кандидата за  районен кмет Иван Запрянов с видео, на което се вижда как една от жените в секцията има черти от химикал на палеца. Това се случва в 28-а секция в ОУ „Драган Манчов“, подобен сигнал имало и за 29-а секция в същото училище.

Запрянов е поискал и другите членове на секционната избирателна комисия да покажат ръцете си. Той се е обадил на 112 и е подал сигнал до ОИК. В момента там се очаква полиция.

Друг сигнал е от училище „Петър Берон“ в район „Централен“, там също член на СИК е с оцапани ръце с мастило.

От Общинската избирателна комисия съобщиха, че когато при тях постъпят сигналите, ще изпратят на място екипи, които да извършат проверка.

В Районна прокуратура дежурят трима прокурори, които приемат сигнали и ги обработват. „Работим по всички подадени сигнали“, заяви и директорът на ОД на МВР – Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев. 

Според методическите указания на ЦИК е абсолютно забранено членове на СИК да бъдат с белязани ръце с мастило или други химикали, които биха могли да увредят изборните книжа. Ако бюлетината бъде изцапана, то членовете на СИК са длъжни да я отбележат като невалидна, тъй като се смята за знак.

https://trafficnews.bg

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here