Изненадващо ГЕРБ отмени скандалната разпоредба за частната охрана на градове

0
630
Скандалната разпоредба, дава право на частни охранителни фирми да охраняват цели градове. Президентът Румен Радев и главният прокурор Сотир Цацаров атакуваха закона пред Конституционния съд.

ГЕРБ тихомълком отмени прокараната от собствените си депутати скандална разпоредба, даваща право на частни охранителни фирми да охраняват цели градове, съобщава „Сега“.

 

Тя беше записана в новия закон за частната охранителна дейност, предложен от правителството и гласуван от управляващата партия, което предизвика бурен протест от политици, юристи, сдружението на общини, съдии, президента, главния прокурор, бизнесмени.

 

Така се даде възможност на кметовете да сключват договори с частни охранителни фирми за цели населени места. И то независимо че има охранителна полиция, общинска полиция, жандармерия, криминална полиция, звена за борба с организираната престъпност и още други държавни звена. До онзи момент можеха да се подписват отделни договори за пазене примерно на училища, паркове, водоеми, общински сгради и др.

 

Президентът Румен Радев и главният прокурор Сотир Цацаров атакуваха закона пред Конституционния съд. И двамата поддържат тезата, че „държавата няма право да абдикира от грижата за сигурността и спокойствието на хората в населените места“. Въпреки острите критики ГЕРБ продължи да упорства и да защитава разпоредбата.

Сега обаче изведнъж управляващите се отказаха от идеята и отмениха спорния текст тихомълком – чрез преходна разпоредба в приетия на второ четене в сряда Закон за правната помощ.

 

Въпросната промяна е внесена в последния ден, в който е изтекъл срокът за промени между първо и второ четене на закона – 12 октомври. Сега не е ясно дали заради липса на предмет делото в Конституционния съд ще бъде прекратено.

Фрог

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here