Драгомир Стойнев: ГЕРБ превърнаха институциите на държавата в противници на народа

0
139

Изпълнителната власт е абсолютно блокирана и не е в състояние да упражнява функциите си, заяви зам.-шефът на ПГ на „БСП за България“ в декларация от парламентарната трибуна

Искането за изслушване на Валери Симеонов не е продиктувано от желанието за пореден път да чуем цинизма на един лишен от морал и ценности човек. Никой не желае да се задълбочава и върху изясняването на т. нар. „семейни отношения“ при патриотите. Не искаме да се занимаваме и с коалиционния параван, зад който се крият от ГЕРБ. БСП е национално отговорна партия и искането за изслушване е заради необходимостта- институцията, която Валери Симеонов представлява, да бъде заставена да покаже- дали е адекватна на кризите, в които се намираме.

 

Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев в декларация от името на левицата.
Първата криза – състоянието на грижата за хората с увреждания на държавно ниво. Втората криза, която е много по-голяма, която е правителствена и прераства в политическа – за нас изпълнителната власт е абсолютно блокирана и не е в състояние да упражнява функциите си. Тук се крият огромните рискове за страната ни и затова искахме изслушването на Валери Симеонов. Неубедително звучи казаното от г-н Цветанов, че проблемите в коалицията са в резултат на междуличностни противоречия. Проблемите в коалицията са изначално заложени, след като бе дадена власт в ръцете на неустойчиви и неадекватни субекти, за да бъде закрепена поредната правителствена формула за консумация на власт. Валери Симеонов е продукт на един маниер в политиката, който превърна институциите на държавата в противници на народа, който превърна избраните да служат на народа в господари и дерибеи, които паразитират на гърба му“, продължи Стойнев.

 

И заключи:
„Не става въпрос за личен цинизъм и възпитание, виждаме държавен цинизъм по отношение на гражданите и за това са отговорни и политическите алхимици от ГЕРБ. Държавата трябва да бъде изчистена от този циничен и унищожителен управленски похват. Днес са децата с увреждания, вчера бяха онкоболните, утре ще бъдат други. Хората са коректни към държавата си и е най-нормалното да очакват и тя да бъде адекватна в отговорностите си към тях. 
Ние имаме своята оценка на управлението на ГЕРБ и коалиция,-и то не от вчера, и не заради тази конкретна криза и тя е ясна – необходими са нови избори и смяна на модела на управление. Това е нашата категорична партийна позицията. Гражданското недоволство е близо до предела, зад който това управление губи своята легитимност. Като една от малкото отговорни партии, БСП иска да извърви пътя към изборите демократично, зачитайки парламентаризма и чрез прозрачни действия. Това е другата причина за искане на това изслушване. Освен гражданското общество, парламентът е другият център, от който да започне промяната. Ние следваме политическите си отговорности. В този смисъл, не приемаме никакви обвинения за използване на протестите. Време е да видим- дали чрез мнозинството за пореден път ще бъде направен опит парламентът да бъде употребен за спирачка на промяната. Ако се случи пак, това ще е най-силното доказателство, че този парламентарен мандат наистина е изчерпан.

Епицентър

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here