НС отхвърли проекторешението за затваряне на границата за бежанци

0
20

С 18 гласа „за“, 165 – „против“ и 4 – „въздържали се“ проекторешението за затваряне на границата за бежанци, предложено от „Атака“ беше отхвърлено, предаде репортер на БГНЕС.

4-те въздържали се депутати са от КБ. От сутринта депутатите обсъждаха проекторешението за недопускане на имигранти от Близкия изток и Северна Африка, включително и бежанци от Сирия на територията на България. Службите да си вършат работата, защото не може децата да страдат, защото някой някъде не си е свършил работата, а получава заплата за това, заяви председателят на НС Михаил Миков при дебатите.

Той напомни,че България е подписала Конвенцията за бежанците през 1992-1993 г.Лесно е да спазваш Конвенция за бежанците, когато в България няма бежанци. Много е лесно да назначаваш председател на Агенция за бежанците, когато няма бежанци. Много е трудно обаче тази система да си върши работата за това, за което е назначена, каза Миков. До последния служител на Агенцията по бежанците, службите „Миграции“, които години наред получават заплати, да започнат да си вършат работата, призова Миков.

„Големият въпрос е има ли България капацитет да се справи с това предизвикателство – 6000 души? Или трябва да кажем, че нямаме капацитет“, запита Миков. България може да се справи, когато политиците се ангажират с еднакви послания към гражданите – имаме 264 общини, не може ли всяка община да приеме по едно или две семейства с малки деца, зададе въпрос той на колегите си.

Много е хубаво да има служби – ДАНС, НСО, НРС, когато няма предизвикателства за сигурността. Когато има предизвикателства, казваме – има проблем. В никакъв случай не бива да стигаме до това решение, което води денонсиране на една конвенция, която почива на Хартата за човешките права, подчерта Миков. Очаквайте подробности /БГНЕС

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here