Пет тояги на голо за невъзторжено мислене

0
65

Дочакахме. Рапър беше призован в следствието да дава обяснение за песен. Няма значение дали е Сарафа или Мишо Шамара.

Не вярвал в ГЕРБ. Казал, че Борисов е измамник.

„Нема що всички големи държавници

и Костов, и Борисов излезнаха измамници.“

„Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба. Ти гледай напред и един ден всичко ще бъде наред!“

Качеството на поезията не се различава съществено от качеството на молитвата към Богородица да освободи Русия от Путин.

В същината си не се различава и подходът на властите.

Българският рапър няма да отиде в лагер за две години, но привикването в следствието с всички произтичащи от тук последици е достатъчно сериозно.

Ако нещо се случи на рапъра /без значение дали е Сарафа или Мишо Шамара/,министърът на вътрешните работи ще има възможност да заяви, че става дума за известно на органите лице, регистрирано, привиквано и т.н.

Може и глоба да му друснат. Основанието е описано от братя Стругацки: „Пет тояги на голо за невъзторжено мислене“.

„Не мога да си обясня рап музиката ли е виновна на държавата, ако е така, е доста плашещо. Всеки ден стават тежки криминални престъпления, но явно ние сме по-големи престъпници. Не мога да си обясня защо всичко

се случва“, казал Сарафа пред днес.бг.

„Не знам какво толкова съм изпял, но явно съм докоснал някой с думите ми. За мен е малко смешно 2012 г., да ме викат в прокуратурата да се обяснявам за текстовете на песните ми. Смятам, че живеем в демократична държава, живеем в бъдещето, не в 80-те. Нали има свобода на словото. Ще си говорим и ще си пеем каквото си искаме“.

Дали?

„Има образувано наказателно производство от СГП срещу Мишо Шамара за това, че в една негова песен се обругават националният герб и националното знаме“, е казал заместник-главният прокурор и шеф на Националната следствена служба Бойко Найденов.

„Девушки, как сообщили в прокуратуре, нанесли «значительный урон священным ценностям христианского служения и посягнули на сакраментальность церковного таинства, (…) чем кощунственным образом унизили вековые устои Русской православной церкви». /Девойките, както съобщиха от прокуратурата, са нанесли „значителни щети на свещените ценности на пристиянското богослужение и са накърнили сакралността на църковното тайнство /…/ като кощунствено са унизили вековните устои на Руската православна църква./

Има извество сходство в аргументацията.

Българският рапър няма да иде в лагер. Закрили са ги още при раннния Живков и оттогава властта си играе с интелигенцията /рапърът е интелигенция, не е полицай или земеделец, нали?/ по-изтънчено. А и Брюксел гледа, не върви някак, още повече, че с половин уста МВнР изрази несъгласие с присъдата срещу руските пънкарки.

Никой от ПП ГЕРБ не е сезирал прокуратурата за песента на младия рапър Серафим Мартинов – Сарафа, съобщиха за БГНЕС от управляващата партия по повод утрешния разпит в НСлС на певеца.И отсъдили демократично: Всеки е в правото си да пее и да играе с думите, включително и с наименованието на ПП ГЕРБ.

Поне думите остават.

Засега.

Коментар на Kafene.net/сайтът се подготвя и списва от журналисти от бившата Българска редакция на BBC World Service.

 

Коментари от Фейсбук