Управляващите заговориха и за данък върху пенсиите

0
52

Насред спорове кога и с колко ще могат да бъдат увеличени замразените от 2009 г. насам пенсии депутат на ГЕРБ заговори за облагането им с данък общ доход.

Според Борис Грозданов от ГЕРБ пенсиите трябва да бъдат обложени с 10% след премахването на тавана им. Това е втората идея за въвеждане на нов данък, която управляващите подхвърлят в рамките на седмица без сериозна аргументация.

Предното хрумване – за въвеждане на данък върху лихвите по депозитите, оцеля в публичното пространство точно един ден.

Необходимостта от облагането на пенсиите с данък от 10% бе развита от Грозданов на дискусия в София по съвсем различен повод – новия проектозакон за публичните финанси, който управляващите написаха за следващото правителство (законопроектът ще влезе в сила през 2013 г.). Пред участниците в срещата – районни кметове на София и депутати, народният представител разясни, че въвеждането на данъка е неминуемо.

„Различаваме се от другите страни в Европейския съюз по два обекта на облагане – лихвите по депозитите и облагането на пенсиите“, каза на срещата Грозданов. Според него единственият аргумент срещу въвеждане на данъка в момента е наличието на таван на пенсиите.

„Падне ли таванът, вече този аргумент отпада и ще трябва да го въведем, както останалите страни в ЕС“, убеден е депутатът.

Отпадането на тавана на пенсиите – максимумът в момента е 700 лв., е планирано за 2014 г., но ще важи само за новоотпуснатите пенсии. Грозданов не влезе в детайли по тези въпроси и не обясни защо обвързва двете мерки и дали старите пенсии ще трябва да бъдат обложени.

Твърденията на депутата вчера бяха определени като изненадващи от колегата му и зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев.

„Не мога да говоря от името на колегите за законодателни инициативи, но такова предложение не е постъпвало и лично мое мнение е, че няма нагласа такова предложение да бъде приемано. Не само в парламентарната група на ГЕРБ, а и във всякакъв формат, в който такава идея може да бъде обсъждана, няма такова нещо“, заяви Главчев.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова вчера не вдигаше телефона си. Мълчание запази и финансовото министерство. Идеята за облагане на пенсиите, но само на работещите пенсионери се появи за първи път през 2010 г. в план с антикризисни мерки, от който кабинетът впоследствие се отрече. Само преди седмица възникна напрежение и около друга идея за нов налог – облагането с 10% на приходите от лихви по депозитите. Източници от МФ първо потвърдиха намерението, а институцията още същия ден официално го отрече.

Харакири

„Това е политическо харакири. Рано или късно въпросът с облагането на пенсиите с данък трябва да се постави, но най-вредното нещо е повдигането на въпроса просто защото някой се е сетил“, коментира бившият социален министър Иван Нейков, който сега е шеф на Балканския институт по труда и социалната политика.

„В света се прилагат два модела спрямо доходите от пенсии – или се облагат с данък осигуровките за пенсии, или самите пенсии. У нас и двете са необлагаеми. Това обаче е тежък дебат и изисква консенсус“, обясни Нейков. Той допълни, че между отпадането на тавана на пенсиите и облагането им с данък не може да се търси никаква връзка.

„Няма никаква логика за подобно обвързване на мерките. Така излиза, че данъкът е наказание за по-високата пенсия“, допълни той.

 

Коментари от Фейсбук