Положението се влошава: 40% от 16-годишните българи са неграмотни

0
69

40% от 16-годишните българи са неграмотни, а това ги прави неподготвени за пазара на труда, сочат данни на организацията „Заедно в час“, които ще се включат в международна конференция на тема „Равен достъп до качествено образование“, предаде БНР.

Акцент на конференцията ще бъдат възможните решения за справяне с проблема. Ще участват над 200 лидери от бизнеса, държавното и местното самоуправление, образованието и представители на неправителствени организации.

В последните години множество класации и анализи показват, че качеството на българското образование се влошава и по резултати българските ученици изостават от своите връстници от други европейски държави.

„Българските ученици като средно ниво често са с година и половина – до три години назад спрямо техните връстници в различните европейски държави. В България често различията са породени от социално-икономически причини. Добрите образователни системи залагат на учителя, много внимателен подбор на хората, които стават учители и внимателно обучение през цялото време на тяхната работа в училище“, заявява Евгения Пеева, ръководител на проекта „Заедно в час“.

 

Коментари от Фейсбук