Плевнелиев пак в остра атака срещу Радев: Той е популист ! На Запад е нула, Русия го шамароса!

0
228

Ако бях на мястото на министър Николай Нанков категорично щях да подам оставка. Министър-председателя Бойко Борисов реагира много бързо в ситуацията край Своге. Това, че поиска оставки е негово конституционно право. Това каза президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев  в ефира на БТВ.

Той подчерта, че в ГЕРБ има дебат за разлика от други политически сили у нас.

„Тази оставка не е по вина на министрите. Министърът не може да носи вината за това кой е строил или как се е експлоатирал един път. Това е морален акт“. Той даде пример с подобни тежки катастрофи, след които не са се подавали оставки. „Когато БСП са били на власт подобни морални актове на министри не са наблюдавани, затова в случая премиерът Борисов печели допълнителна точка“.

„Веднъж на две седмици се чуваме с премиера. понякога пием кафе. С него имаме разговори с външното положение. С министър-председателят постигнахме не малко“, призна Плевнелиев. Правителството е стабилно. Категорично не можем да очакваме нови парламентарни избори, според бившия държавен глава.

„В България има много опасни участъци, АПИ трябва да реагират и да нанесат нужните корекции“, смята Плевнелиев. По думите му трябва да се направи ревизия на договорите, да се провери дали строителите са изпълнили указанията на проектанта.

Той припомни, че по времето, когато той е бил министър на регионалното развитие, въпреки нищетата се е предприела модернизация на редица пътища на територията на цялата страна. „Аз бях този министър на България, който закупи с пари на Световната банка една специална машина за проверка на качеството на пътя и изпълнението на поръчката“.

Плевнелиев призна, че е бил най-богатият министър в кабинета на Борисов. Но излязъл по-беден от президентския си мандат.  Той имал много покани да работи в чужбина на високи постове след края на управлението си. „Останах в България. Занимавам се с младите хора. И ми доставя удоволствие. Работя на пълни обороти“, призна Плевнелиев.

„Не мога да скрия разочарованието си от действията на президента Радев“, сподели той. „Той е първият президент на България – популист. Не му отива на един държавен глава да поставя под съмнение действията на институциите. В това има противоконституционалност. Проблемът е много сериозен“, подчерта Плевнелиев.

Външнополитически Радев е никакъв фактор, нула, нямат му никакво доверие. Няма кой да го чуе. Той ще бъде формален по опорните точки на външното министврство. По-интересно е на Изток – Русия му зашлеви два пъти такъв звучен шамар, че неговото заиграване с русофилството няма тежест“, коментира още Плевнелиев и уточни: „Единият път беше когато при посещение в Кремъл се озова първия президент на страна от ЕС, на който пресконференцията трая 6 минути – Радев говори 5 минути, а в едната минута руският президент Владимир Путин говори за Бойко Борисов. Другият шамар бе тропането по масата, което бе пуснато в публичното пространство именно от руска страна“, каза Плевнелиев.

„След като не може да свърши нищо за България навън, той ще играе вътрешноплитически“, заяви Плевнелиев..

„Президентът трябва да бъде балансиран, да бъде платформа на всички добри идеи в България. Държавният глава не може да обижда, да разделя нацията и да принизява институциите. Той може да посочва проблема, но не и по този начин. Не му прилича и не е добре на един държавен глава да действа по този начин“, смята бившият президент.

Президентът Румен Радев зашлеви звучен шамар на БСП, заявявайки, че към момента ГЕРБ няма алтернатива, подчерта Плевнелиев.
„Нямам никакви амбиции за политически постове. Аз се чувствам в една много позитивна среда на развитие. В момента получавам световно признание. Нямам на кого какво да доказвам. Аз влязох в политиката, за да дам, а не за да взема“.

„За Радев най-лесно е да бъде контра на правителството, защото друго не му остава. Той трябва да е платформа на всички добри идеи в България. Държавният глава не може да обижда – може да посочва проблема, но не и това. Не може да е контра на НС и на правителството. Не постигате разделение на нацията, когато имате ясни аргументи по различни проблеми. Не му прилича и не е добре на един държавен глава да действа по този начин“, смята бившият президент.

„Оставам в България, за да работя за страната си и да съм полезен“, заяви още той.

За личния си живот Плевнелиев сподели, че се чувства щастлив. Той подчерта, че не иска да налага щастието си. „С Деси не налагаме на никой нашия дневен ред. Държим се за ръка. Когато съм с една жена съм с нея до край. Никога не съм имал офшорни сметки, никога не съм имал любовници. Всички трудности, пред които минах, останаха в миналото. В чудесни отношения сме с бившата ми жена, децата са добре“, сподели той.

На въпрос кога се очаква да стане баща отново Плевнелиев призна, че след около две седмици. Той отрече да има избрано име за наследника му и подчерта, че този избор е на майката./Епицентър

Румен Радев: Трябва да пазим авторитета на Плевнелиев, дори когато той не знае как да си го опази!

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here