Калфин: ЕС трябва да помогне на граничните си държави за бежанците от Сирия

0
39

КРОСС/ Европейският съюз трябва да увеличи задължително помоща си за страните, които пазят външната му граница. Ангажиментът за пристигащите от Сирия емигранти е на целия Съюз, не само на държавите, които са първи на пътя им.
За това настоя Ивайло Калфин в изказване в Европейския парламент в Страсбург късно в понеделник вечер.

Калфин заяви, че европейската позиция за Сирия трябва да търси не само непосредствено решение за кризата, но и за нарастващия проблем с бежанците, които търсят спасение в Европа.

„Два милиона души вече са емигрирали от Сирия. Много повече са напуснали домовете си и са потенциални емигранти. Всеки ден около 100 души се опитват да влязат в ЕС през българо-турската граница, но капацитетът за настаняване на емигранти на България вече е напълно запълнен“, предупреди българският евродепутат.

Той добави, че очакваното задълбочаване на сирийския конфликт неизбежно ще доведе до още по-голям имиграционен натиск и че възможностите за намиране на решения са ограничени, тъй като Турция все още не е одобрила споразумението за реадмисия с ЕС и имигрантите няма как да бъдат върнати обратно.

„Тази ситуация не може да продължи дълго. Позицията на ЕС по сирийската криза трябва задължително да включва и решения за имигрантите. Съюзът трябва задължително да увеличи помощта си за страните, които пазят външната граница на Съюза. Ангажиментът за пристигащите емигранти е на целия ЕС, не само на граничните страни. В случая парадоксално България печели, че все още не е член на Шенгенското пространство, защото в противен случай имиграционният натиск към моята страна ще се увеличи допълнително“, подчерта Ивайло Калфин.

Българският евродепутат призова ЕС да гарантира необходимите финансови средства за хуманитарна помощ, които ще позволят бежанците да бъдат задържани близо до сирийската граница в очакване да спадне напрежението.

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here