Вигенин: България не бива да участва във военна операция

0
34

Страната ни ще бъде най-полезна в конфликта, ако съдейства хуманитарно, а не военно. Шансът за мирно решаване на конфликта в Сирия сега стои с още по-голяма вероятност.

Това каза външният министър Кристиян Вигенин пред TV7. В понеделник Сирия даде да се разбере, че е готова да предаде химическото си оръжие на ООН. В резултат на това Сенатът на САЩ отложи ключовото гласуване за военния удар. Вигенин обаче изказа съмнение, че заявката на САЩ да не предприема военна намеса в региона, не означава, че атака няма да има.

Доказателствата сочат, че най-вероятно правителствените сили на Сирия са използвали химическо оръжие срещу собствения си народ. Дали това обаче е било със знанието на президента Башар Асад, все още не е ясно. Вигенин отново обяви позицията на държавата, че България не бива да участва във военна операция, особено, когато тя няма мандат на ООН, нито пък в коалиция на желаещите. Външният министър допълни, че дори и да имаме мандат от ООН за военен удар, страната ни няма как да се включи във военни действия, тъй като нямаме възможностите за това.

България би могла да съдейства с военномедицински екипи, но най-полезна би била в мирна Сирия в преход, заяви Вигенин и допълни, че за страната ни е най-добре да се възстанови мирът в Сирия, защото така ще отпадне притеснението от бежанските вълни, идващи към нас. Засега в България притокът е умерен в сравнение със страни като Турция и Ливан – които са убежище на съответно 0,5 млн и един млн. сирийци. /БГНЕС

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here