Еквадорската роза измести българската

0
584

Еквадорската роза измести българската. Оказва се, че месечно в софийския район се произвеждат между 5 и 10 хил. стръка, но за да задоволят потребителското търсене на търговците им се налага да внасят 3 пъти по-голямо количество от Еквадор. Това съобщи пред „Монитор“ председателят на Националното сдружение на цветарите Евлоги Василев.

Той не се ангажира с абсолютна точност за цифрите, но според неговите наблюдения производството и вносът на подобни цветя се доближава до тези количества.

Василев уточнил, че еквадорската роза се търгува на едро по 1,20 – 1,80 лева, а в зимните месеци цената скача дори над 2,50 лева. За един стрък българско цвете пък сумата, която плащат продавачите, е между 30 стотинки и левче.

Въпреки по-добрия търговски вид на розата от Еквадор изглежда, че българите искат да подаряват на любимите си хора родни китки и основно търсят рози, произведени в България. Причината е, че нашите са доста по-трайни от еквадорските, нищо че тяхната чашка е 2 пъти по-голяма от нашата.

Василев заяви, че около 80% от потреблението на България за рязан цвят е от внос, а посадъчният материал за паркове и градини е повече български. Така според експерта между 800 хил. и 1 млн. цветни разсада правим всяка пролет като бегонии и петунии.

Саксийни цветя, готови за подарък, пък произвеждаме годишно около 100 хил. За да се задоволи търсенето на подобни продукти обаче, търговците се принуждават да внасят растения в саксии от южната ни съседка Гърция.

Интересно е да се отбележи, че 99 на сто от всичко, което произвеждаме в нашите цветни ферми, остава в страната и почти нищо не се изнася зад граница./КРОСС

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here