Тютюневите складове в Пловдив няма как да бъдат възстановени, смята главният архитект на София

0
120

Вече изгорели четири от тютюневите складове няма как да бъдат възстановени в автентичния им вид. Няма как да бъдат пресъздадени отново и нищо не би компенсирало загубата им за културното и историческо наследство на Пловдив. Ако не пазим сградите от миналото, заличаваме части от историята си. Това каза пред „Дневник“ главният архитект на София Здравко Здравков.

Собствениците на сгради, които са паметници на културата, трябва да понасят отговорността за съхраняването им. Трябва да бъдат обсъдени законови промени, които да променят отношението към значимите сгради. Глобите не са достатъчни. Пример за това е разрушената сграда на Захарна фабрика в София, която също е паметник на културата, но е почти изцяло разрушена „, допълни главният архитект.

Според Здравков защитата на сгради с подобен статут може да стане възможна с промени в Закона за културното наследство. Той свърза случая в Пловдив с опита си да защити Японския хотел от намеренията на сегашния собственик да издигне още 10 етажа.

„Има много знакови сгради в София от епохата на медернизма като японския хотел, но те не се ползват с привилегии. Наскоро подадох жалба във Върховния административен съд срещу отказа на Министерство на културата да признае сградата на хотела за паметник на културата, с което да се спре разрушаването на пъвоначалния му вид“, припомни главният архитект на София.

Опожарените тютютневи складове предизвикаха гневни отзиви в социалните мрежи:

„Не разбирам защо пропагандата си губи времето да плаши българина с бежанци и терористи – пожарът в Пловдив може да накара и шефовете на ИДИЛ да позеленеят и да се гътнат от завист“, написа във Фейсбук карикатуристът Христо Комарницки. Не закъсня и коментарът му под формата на остра карикатура, придружена от лаконичното „Тури му пепел“. Това написа във „Фейсбук“ карикатуристът Христо Комарницки. Не закъсня и коментарът му под формата на остра карикатура, придружена от лаконичното „Тури му пепел“.

„Това е резултатът от нашата пасивност, да позволим в обществото ни да доминират мутрите и мутренското мислене. Трябва да изтикаме мутрите и техния манталитет от правителство, бизнес, съдебна система, медии, от всекидневието ни“, написа Иво Мирчев от „Протестна мрежа“.

Прокуратурата в Пловдив е задържала за умишлен палеж като обвиняем и задържа Любомир Данчев. Мъжът е на 44 г. от Пловдив, без постоянен адрес, криминално проявен и до момента е осъждан многократно. В момента се събират доказателства за всички възможни версии за извършване на престъплението и се изяснява дали е налице съучастие. Ще се проверява дали привлеченият като обвиняем е бил склонен или подпомогнат от други хора при извършване на престъплението.

Дневник

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here