Камери започват да засичат средна скорост

1
8304

Камерите по пътищата до няколко седмици ще започнат да снимат за средна скорост на пътя.

Така шофьорите няма да отърват глобата, като намаляват скоростта на местата, където знаят, че има снимачки. 

Стационарните камери не са решение. Когато има отсечка със средна скорост, ефектът ще бъде много по-голям, каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

”В момента имаме две изградени отсечки за мерене на средна скорост, изградени са и функционират, но въпрос на три-четири седмици е да получим лиценз от Българския институт по метеорология за стандартизиране на самите измервателни уреди”, каза гл. комисар Христо Терзийски, който обясни, че в момента средната скорост се мери на магистрала „Люлин“ и на участък между Пловдив и Карлово.

Системата, освен че ще мери средната скорост, ще проверява и за наличие на сключена „Гражданска отговорност“, каза още той.

„Работим по още две отсечки – на пътя Русе-Бяла, а другата е в района на село Микре. Знаете там колко често стават пътнотранспортни произшествия“, уточни Терзийски.

monitor.bg

Коментари от Фейсбук

1 КОМЕНТАР

  1. Средна скорост може да се изчислява ( с камерите се изчислява , а не се измерва, а това е нарушение на Правилника за приложение на ЗДвП – където пише , че скоростта се измерва ) само на участък от пътя в който няма други ограничения на скоростта освен тези важащи в началото му. Примерно ограничение 60, 90 или 130км/ч в следващите 10 км без други допълнителни рестрикции, като Стоп, кръстовища или скорост не по-висока от 30, 40, 50 и т.н. км/ч. Затова този тип ИЗЧИСЛЯВАНЕ на средната скорост е приложим в изключително малко места в Б-я извън магистралите. А и европейската практика сочи, че само в Италия се използва масово, но си направете сметка колко са дълги виа дел сол и виа дел маре и тогава определете дали пак някой не хвърля милиони в джоба на някого.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here