Бойни самолети на САЩ, Великобритания и Канада се издигнаха срещу руски

0
591

Два случая на прихващане на руски военни самолети изправи на нокти както Москва, така и НАТО. Подобна ситуация „на ръба“ не е имало от времето на „студената война“, заявяват дипломатически източници от САЩ, Великобритания и Канада. На 8 август цяла група американски и канадски самолети излита по тревога на север от бреговете на Аляска и Канада.

Става дума за двойка изтребители F-22, E-3 Sentry AWACS AWACS, американски самолет KC-135 и два канадски CF-18. Целта им са два руски стратегически ракетоносци Ту-95, летящи над морето и т.н. Скала на Бофорт.

Прихващането е станало в „зоната за идентификация на противовъздушната отбрана“. Това е въздушно пространство, което се простира на 200 мили (около 320 км) от бреговата линия на САЩ и Канада и се контролира от двете държави в интерес на националната сигурност, съобщават източници от Вашингтон. Териториалното въздушно пространство на САЩ е само на 12 мили от бреговата ивица. Руските самолети са се опитали да прелетят над тази линия, но са принудени да се отклонят.

Основен приоритет на NORAD е защитата на Канада и САЩ. Операторите на NORAD идентифицираха и прехванаха руски самолети, които летяха близо до нашите страни, категоричен е ген. Терънс О’Шонеси, ръководител на NORAD – Северноамериканското командване за космическа отбрана.

Преди седмица руски самолети отново летели в близост да САЩ и Канада, но до прихващане не се стигнало. Опитите са възприемат като дръзка провокация.

В същото време близо до естонското въздушно пространство британски бойни самолети „Тайфун“ са прихванали един руски Ту-142 и два изтребителя Су-30.

Бяхме вдигнати във въздуха да прихванем руския Ту-142, Изпълнихме задачата и след това предадохме ескорта на нашите финландски и шведски партньори. Те съпроводиха и двата Су-30. Руските самолети се подчиниха на разпорежданията ни, – заявил един от пилотите на британски „Тайфун“, участвал в акцията. Припомняме, че въдушното пространство над Естония се охранява от натовски самолети.

Предполага се, че руските военни са събирали разузнавателни данни. Понякога това става с нарушаване на чуждо въздушно пространство.

От руското военно министерство са заявили, че няма опасност от ескалация на напрежението, защото страните се били разбрали. Дори се твърди, че самолетите на НАТО са превишили правата си.

От НАТО обаче смятат, че подобни инциденти зачестяват в последно време, което е демонстративно нарушаване на международните договорености.

Фрог нюз

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here