Решение на НАП доказва, че софтуерът за управление на приходите е незаконен

0
291
Софтуерът за управление на приходите (СУПА) на НАП е незаконен. Това стана ясно от Решение на Бойко Атанасов от 27 декември 2016 г. за одобрение на „Стратегия за развитие на информационните техногии, с които Фрогнюз разполага.

От Решението на изпълнителния директор на НАП през 2016 г.  Бойко Атанасов става ясно, Управителният съвет на НАП е одобрявал само една стратегия за информационните системи на агенцията, която няма нищо общо с въпросната СУПА.

 

След като тя не е одобрявана от УС на агенцията, нито е одобрявана стратегия за изработване и ползването й, то тогава е въведена и се ползва в противоречие със закона. При това преди и след Решението на Конституционен съд – до момента.
„През 2014 г. Касационният съд излезе с решение, че текст от Данъчно-процесуалния кодекс е незаконен и данъчните трябва да направят промяна в системата. Дали е направено това, трябва да отговори изпълнителният директор на НАП, но той отказва да го направи. Това заяви пред Фрогнюз адв. Светослав Спасов, който води дело срещу Агенцията за приходите заради отказаната му информация.

 

До делото се стигнало, след като негов клиент е поискал да разбере дали осигуровките му за февруари 2017 г. са отразени в системата за същите месец и година. От НАП са му отговорили, че ще се погасят най-старите задължения.

 

„Тогава подадохме молба до изпълнителния директор на НАП да  представи доказателства, че е направена промяна на системата през 2014 г. съгласно решение на Касационния съд, че текст от Данъчно-процесуалния кодекс е незаконен. Изпълнителният директор обаче ни отказа информация.

 

Въпросите, на които искаме да получим отговор чрез съда, са:

Има ли вероятност когато НАП е правила програмния продукт за събиране на вземанията, да е направила някакъв алгоритъм в системата, че каквото и да платиш, се отразява най-старото задължение. Ако това е така, твърдя, че този софтуер е незаконен.

 

Когато програмата е направена по този начин, не можеш да претендираш за давност, защото се погасява най-старото задължение, без значение дали ти имаш такова.

 

Другият въпрос, на който чакам отговор е, програмният продукт от кого е създаден – от служители на НАП или от външна фирма. Не знаем дали е имало обществена поръчка.

 

Ако СУПА-та работи ефективно, как са изпуснати 16-милиарда лева, за които сигнализира БОЕЦ. Възможен е отговор, че не са въведени в системата, тогава да попитам защо не е направено. Някой данъчен ги е проспал ли и не е направил ревизия ли?”

Фрог

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here