БСП: Правителството не прави нищо за справяне с чумата

0
87

Днес имахме Изпълнително бюро и обсъдихме редица важни проблеми. Искам да изразя нашето огромно притеснение от разпространението на Африканската чума по свинете. Всеки ден нови и нови райони са засегнати, а болестта не спира да се разпространява и управляващите не предприемат нищо.

Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Виждаме, че правителството на Бойко Борисов предприема единствено хаотични действия, които не дават никакви резултати. Ние отдавна сме направили наши предложения и днес ще ги повторим пак. Първо – предлагме Министерски съвет да се събере и да отпусне средства на всички засеганти стопани от чумата по свинете. Второ – този процес трябва да се централизира и да стане от държавно значение. Може да се проведат срещи с ловните дружинки и да се направи график за избиването на дивите прасета. Трето – задължително трябва да се проведе среща с организацията на ветеринарните лекари лекари. Всички те, които работят на частно, трябва да бъдат ангажирани от държавата, защото това са много добри специалисти и техните опит и знания ще са от огромно значение. Със сигурност трябва да се вземат средносрочни и дългосрочни мерки. Тук говоря за промяна в наредбата за регистрация на животните и проблемите с екарисажите в държавата“, разкри Нинова.

„Сега знам, че различни говорители ще ни обвинят, че трупаме партиен дивидент на гърба на мъката на хората. Искам да им заявя, че абсолютно нямаме такива намерения. Тази криза ще засегне всички ни – без значение на партийна принадлежност. Тук говорим за надпартийно поведение. В момента има огромно социално напрежение, а премиерът се среща с ФК „Арда“. Вместо среща с ветеринари и пострадали стопани, Борисов се среща с ръководството на ФК „Арда“. Ние го разбираме това, защото идват местните избори и той започва да започва да иззема предизборната кампания на ръчна скорост, започва да раздава пари и тн. Трябва да се сигнализира прокуратурата за бездействията на длъжностни лица, които доведоха до тази ситуация с чумата“, категорична бе Нинова. 

В брифинга участие взе и председателят на столичната организация на БСП Калоян Паргов. „Днес отново станахме свидетели на проблема с ремонта на „Ларгото“. Това е поредната брошка в ревера на „грандиозните“ успехи на ГЕРБ в София. Това започва да става хроничен проблем. Всички знаем за ремонтите на „Дондуков“, „Граф Игнатиев“, „Св. Седмочисленици“. Искам отново да призова Йорданка Фандъкова да влезе в ролята си на кмет и да спре обществената поръчка за боклука. На всички вече е ясно, че в София много неща куцат. Нека да оставим новия кмет и новия общински съвет, които и да са те, да вземат решение за това“, призова Паргов.

„Не искам да коментирам новата партия на Слави Трифонов, защото не съм запозната. Разбрах, че днес са излезли някакви документи, но не съм ги чела. Като се запозная с тях, ще мога да коментирам“, отговори Корнелия Нинова на журналистически въпрос.

„Карайте си сега спокойно отпуската. Септември месец ще обявим нашия кандидат за кмет на София и как ще се явим на изборите“, отговори Калоян Паргов на въпрос дали БСП ще номинира омбудсманът Мая Манолова за управник на столицата.

novini.bg

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here