След „Америка за България“ Кунева с нова договорка: Сорос ще прави рейтингите на нашите ВУЗ-ове

0
969

Българският филиал на прословутата неправителствена организация „Отворено общество“ на борсовия спекулант Джордж Сорос ще прави рейтингите на българските университети. Договорът между Министерство на образованието и фондацията е подписан на 1 април тази година, или само месец, след като вицепремиерът Меглена Кунева положи клетва като министър, твърди сайтът Епицентър.бг.
Според тръжната документация, целта на обществената поръчка е да бъде актуализирана рейтинговата система на висшите училища, което пък от своя страна да осигури изработването на годишна класация за учебната 2015-2016 г.
За изпълнител е избран консорциумът „ИОО-С“, в който влизат Фондация „Институт Отворено общество“ и „Сирма Солюшънс“ АД. Последната ще се занимава с компютърната обработка на данните, а НПО-ото на Сорос ще ревизира методологията на класацията на най-добрите български висши училища.
Преди няколко седмици Меглена Кунева скандализира коалиционните си партньори от ГЕРБ след като поиска „помощ“ от фондация „Америка за България“. На среща в сградата на образователното министерство, тя поиска от шефовете на НПО да финансират преквалификацията на 45 000 български учители.
Кунева дава 70 000 лв. на частници за регистър, който вече съществува
Други 70 0000 лв. Министерство на образованието ще бъде на фирма, която ще актуализира регистъра на висшите училища. Тази поръчка е още по-абсурдна, понеже спечелилата фирма ще трябва да събере данни за основните звена, филиали, професионални направления и специалности, които поддържа всяко от 51 законни висши училища у нас. А също да включи в регистъра данните от акредитацията – институционална и по направления.
В момента в образователното министерство съществува Регистър на висшите училища, съдържащ повечето от тези данни и служителите в дирекция „Висше образование“ би трябвало елементарно да го актуализират с данните за новооткрити специалности, подадени от висшите училища.
Същият регистър с данните за акредитацията – общи и по направления, поддържа и Националната агенция за оценяване и акредитация. Защо чиновниците в МОН не си вършат работата, а ще хвърлят на вятъра 70 000 лв. държавни пари от обявата не става ясно./КРОСС

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here