ГЕРБ с нови мерки срещу насилието над жени. За пръв път ще се инкриминира психическото насилие!

0
106

„ГЕРБ започва разработването на цялостен пакет от мерки срещу насилието над жени и деца и домашното насилие“, съобщи депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов, цитиран от Нова телевизия.

 

Парламентарната група на ГЕРБ ще предложи законодателни промени в Наказателния кодекс и в Закона за домашното насилие, които да гарантират по-ефективна защита на жертвите на този вид престъпления. За пръв път ще се инкриминират психическото насилие и насаждането на страх, съобщи във Варна председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов, цитиран от „Дарик“.

Задачата е била възложена от политическото ръководство на партията на нейната парламентарна група в четвъртък.

 

Целта на промените е да има превенция на домашното насилие, както и адекватни наказания за насилниците, подчерта той.

 

При доказване на преки последствия върху жертвата след психически тормоз предложеното наказание е до една година затвор или пробация, обясни народният представител от ГЕРБ Таня Петрова. При домашно насилие по хулигански или расистки подбуди се предвижда лишаване от свобода до 5 години.

 

Кирилов посочи, че е нужно и по-ефективно взаимодействие с полицията, както и развиване на мрежата от помощни центрове за жертви на домашно насилие. Предвижда се пострадалите да бъдат отделени от насилниците, докато тече производството.

 

Кирилов коментира и решението на Конституционния съд да обяви Истанбулската конвенция за противоконституционна.

„При това положение ние заявяваме, че не спираме работата по прилагане на безспорните принципи и изисквания в Истанбулската конвенция. Ние ще приложим изискуемия цялостен механизъм, който се изисква по смисъла на конвенцията. Навсякъде и последователно ще въведем и установим равноправието на половете в наказателните състави“, отбеляза народният представител.

Епицентър

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here