Собственици на прасета готвят протести в Разград и Сливен

0
79
The farm pigs

Собственици на прасета в Сливен, Разград и Пазарджик готвят протестизаради мерките, които са разпоредени за борба със африканската чума по свинете, съобщи bTV. 

До вчера всички собственици на прасета в Северна България и около големите свинекомплекси трябваше да заколят животните си, за да не се превърнат в огнища на АЧС, които да пренесат заразата към фермите. Мярката важи, но със срок до 2 август, т.е. утре, и за стопаните на свине в Южна България. 

Пет са вече свинекомплексите, засегнати от чума. 57 са установените огнища в страната според данните на БАБХ от вчера вечерта.

Вчера при президента Румен Радев се събраха всички отговорни министри, шефове на агенции и служби. Държавният глава обсъди с тях мерките срещу АЧС и начините за справяне със заразата, която се превръща вече в криза.

Вицепремиерът Томислав Дончев предупреди всички кметове на населени места, че мерките трябва да се спазват. Той посочи, че властите не срещат подкрепа на много места и се разпространява невярна информация, както и се отрича изобщо съществуването на вирус на свинска чума по свинете.

„Най-страшно ще бъде, ако епидемията от АЧС я съчетаем с епидемия от политическа глупост“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

news.bg

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here