Разпръснаха праха на Божидар Димитров в морето на родния му град Созопол

0
723

Близки, приятели и съграждани на уважавания историк, археолог, писател и общественик проф. Божидар Димитров участваха в ритуала по разпръсване на праха му в Созополския залив в близост до острова Свети Иван.

Негови роднини и съратници се качиха тази сутрин на борда на кораба „Big Baba“ от рибарското пристанище в родния му Созопол, за да станат част от ритуала, с който бе изпратен в последния му път. Така волята на професора прахът му да бъде разпръснат в морето край Созопол днес бе изпълнена. Това съобщиха от пресслужбата на Община Созопол.

На днешния ден се навършва един месец от кончината на големия родолюбец. Проф. Божидар Димитров почина на 1 юли. По воля на професора той е кремиран. Част от праха му е разпръсната над Македония, на която той посвети голяма част от живота си. Другата, отново по негово предсмъртно желание, днес бе разпръсната в морето край Созопол, друга част от праха на професора ще бъде поставена в гроба на майка му в градските гробища на Созопол.

От пресслужбата на местната община съобщиха, че по-късно днес по време на редовно заседание на Общинския съвет, ще бъде представена за гласуване от общинските съветници докладна с предложения за именуване на Археологическия музей и улица в Созопол на името на проф. Божидар Димитров.

Докладната за именуване на Археологическия музей е по предложение на директора на Общинския културен институт „Музеен център“ – Созопол Димитър Недев. В мотивите си Недев посочва неоценимия принос на проф. Божидар Димитров за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на Созопол като част от националното и общоевропейско културно наследство.

Освен Археологическия музей докладната от кмета Панайот Рейзи е допълнена с предложение името на проф. Божидар Димитров да носи улица в стария град на Созопол.

Епицентър

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here