Блок от АЕЦ ”Козлодуй” е изключен аварийно

0
243

Това се е случило преди около два часа с блок №6. На новинарската страница на централата няма съобщение за причините, но пък в системата за оповестяване заради енергийния пазар е написано, че причината е ”поради изключване на две главни циркулационни помпи от технологична защита”. Към всеки ядрен реактор има по четири ГЦП-та, за да въртят водата през него, т.е. да го охлаждат.

Временно намалена е мощността на 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Намаляването е станало в 10:24 часа на 01 август 2019 г., съобщиха от атомната електроцентрала по-късно.


Оттам уверяват, че радиационната обстановка е нормална. За спирането на блока са уведомени Агенцията за ядрено регулиране и Централно диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор.

Припомняме, че на 3 юли Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ бе спрян временно. Блокът е включен в електроенергийната система на страната в 17:52 часа, след като в 13:50 часа бе спрян поради задействане на електрическа защита.

Само преди седмица от НЕК заявиха, че отлежалото неизползвано оборудване на АЕЦ „Белене“ ще бъде продадено на АЕЦ „Козлодуй“. Експертите, взели това решение, се позовават на Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала, но не беше уточнено дали ядрени физици одобряват подобен ход. Решението бе прието на заседание на министрите от кабинета „Борисов-3“ с министър на енергетиката Теменужка Петкова и председателя на НЕК Петър Илиев.

Междувременно български и румънски организации алармираха, че изграждащата се нова площадка за съхранение на ядрени отпадъци в непосредствена близост до река Дунав е опасна. Те поискаха да бъде спряно финансирането й и да се намери нов терен.

фрог

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here