Освиркаха Плевнелиев пред Рединг

0
38

Президентът Росен Плевнелиев бе освиркан в края на посещението на зам.-шефката на Европейската комисия Вивиан Рединг у нас, която участва във форума „Граждански диалог“ във Военния клуб.
Докато държавният глава държеше поредната си патетична реч за това как протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски са доказали наличието на гражданско общество у нас, присъстващи в залата грубо го прекъснаха и поискаха да каже за офшорните си сметки и бизнеса си преди да влезе в политиката.
„Надявам се българските политици, в това число и аз, да не пропуснат историческия шанс и да не произведат историческия срам да не се отвърне на подадената ръка от гражданите за промяна.
Изводът от днешния дебат е, че българите са най-проевропейската нация. Това го показва и статистиката“, заяви Росен Плевнелиев.
След това, от името на българите, той обясни на комисар Вивиан Рединг, че всъщност „на нас ни пука за Европейския съюз, защото е наш дом“.
„Демокрацията се базира на пазарна икономика, а не олигархична икономика; независими медии, не медиен монопол; система на правораздаване. Проблемите в България не са произведени в Брюксел. Българската корупция не е внесена от Брюксел. Айде да си кажем истината – приключи ли комунистическият режим с тотален фалит?“, коментира президентът.
Тук той бе прекъснат от викове в залата да си каже за офшорките и олигарсите, чиито интереси защитава в момента, настоявайки за поредни предсрочни избори.
Явно обиден от исканията на хората, Росен Плевнелиев напусна Военния клуб веднага след кратката си реч и остави Рединг сама да закрие форума.
Освиркванията в залата на направиха впечатление и на зам. – шефката на Европейската комисия. Тя поздрави Плевнелиев за изказаната позиция, че трябва да има силни институции. Политиците са слуги на народа, а не обратното, подчерта Рединг и допълни, че гражданите са чули какво казва държавният им глава, преди да бъде прекъснат.
Комисар Рединг призова двете големи партии да забравят миналото и да вече да говорят за бъдещето.
„Седнете на масата, за да изведете страната напред, спрете политическите кавги.
Време е, когато една държава има проблеми, които трябва спешно да бъдат решени, политическите партии да загърбят кавгите си и да изпълнят задълженията си, вменени от избирателите“, каза тя.
Подсъдимата за злоупотреба с търговия с лекарства Гергана Червенкова се появи на срещата. Тя попита трябва ли европейски граждани да се екстрадират в САЩ без вина.
„Това не е наш проблем, а на двустранни връзки. През последните години съм внасяла много законопроекти, така че хората, независимо от тяхната националност и гражданство, да имат право на превод, достъп до адвокат. Има въведени специални правила за хората в неравностойно положение, деца, жени, пострадали от насилие.
За двустранните връзки извън Европейския съюз се носи отговорност от двете страни“, посочи зам.-председателката на Европейската комисия./BNews

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here