Само Бойко Борисов не бихме могли да изберем за лидер на БСП

0
109

Eдинственото невeроятно събитие на конгреса е да изберем Бойко Борисов за лидер на БСП. Всички останали сценарии са възможни“.

Това коментира пред „Стандарт“ високопоставен източник от „Позитано“ 20. Броени дни преди най-висшия форум на социалистите интригата около битката за председателския пост се завъртя на пълни обороти. От два дни в мача се върна и заявилият, че се оттегля Сергей Станишев, който получи номинация от великотърновската организация. Това накара вещи в делата на БСП анализатори като Юрий Асланов да допуснат, че на конгреса може да бъде извършен изненадващ обратен завой и Станишев да се върне на бял кон.

Официално досега общинските конференции на червените са издигнали петнадесетина кандидатури, от които с най-големите шансове за класиране на балотаж са Драгомир Стойнев, Михаил Миков, Янаки Стоилов, Мая Манолова и Корнелия Нинова. Между тях ще имат възможност да избират около 800 делегати (ако се приспаднат от състава отлелите се към АБВ).

С наближаването на конгреса видимо се покачва градусът на напрежение, съперниците си разменят все по-хапливи реплики и се цакат с евтини компромати. Очаква се в последните дни ключовите играчи да постигнат окончателни договорки и да реорганизират тактиките си за конгреса. На последния – през май 2102 г., бяха номинирани 27 социалисти, но в последния миг 25 от тях се отказаха и на състезанието се явиха единствено Сергей Станишев и Георги Кадиев.

Пред „Труд“ основните кандидати са представили платформите си:

Драгомир Стойнев: Коалиция, ако изпълнява соцпрограмата

БСП да се държи с отговорност и самочувствие, че е основната политическа сила, от която зависи хоризонтът на държавата. За това ще се бори Драгомир Стойнев.

Той обещава още:

– формулирането на политики и вземането на решения за управлението да става вътре в партията. Всяко участие на БСП във властта да има силен гръб вътре в партията;

– силна кадрова политика;

– да се даде път на можещите и на естествените лидери в структурите. Край на изкуственото делене на млади и стари. БСП има нужда от надграждане и обединение;

– партията да влиза в коалиция само след решение на органите на партията и при гаранции, че програмата на БСП ще бъде изпълнявана. БСП да има самочувствието, че може да управлява и сама – има достатъчно експерти и подготвени кадри. Коалициите вляво са допустими, ако реално носят тежест и подкрепа.

Михаил Миков: Активно привличане на интелигенцията

Да не се забравя, че БСП е масова партия, на народа – за това настоява шефът на Народното събрание Михаил Миков.

В надпреварата за председателския пост на „Позитано“ 20 той се обявява:

– за повече общуване с хората и да не забравяме, че БСП е масова партия на народа;

– за по-активно привличане на интелигенцията в каузата на социализма;

– за повече диалогичност и преодоляване на разделенията;

– за единство на поколенията в партията.

Миков настоява още за отричане на корпоративните зависимости в политиката. Според него е нужно „подобряване на организационното състояние на БСП, като партията запази характера на най-демократичната политическа формация у нас“.

Янаки Стоилов: Обещанията да се изпълняват

Промяна, последователност и почтеност в БСП обещава Янаки Стоилов. Според него партията е неразривна сила.

Ако я оглави, във вътрешнопартиен план Стоилов обещава „участие на членовете и организациите на БСП в решаване на най-важните въпроси от обществения и партийния живот“ и „прилагане на стандарти за носене на отговорност“.

Стоилов дефинира приоритетите си така:

– промяна – укрепване на държавността в борбата със задкулисието; провеждане на курс за радикална промяна страната, като се осигури заетост чрез реиндустриализация;

– последователност – съотношение между обещанията и провежданата политика;

– почтеност – възстановяване и засилване на моралния авторитет на БСП; недопускане на корпоративни и други зависимости.

Мая Манолова: Без парашутисти, само естествени лидери

Мая Манолова първа обяви своята платформа „Ще върна БСП на пътя на победата“, като я сподели във фейсбук.

Ако бъде избрана за лидер на партията, Манолова обещава да върне гласа на хората вътре в БСП, а също и да прекрати практиката “ спускане на парашутисти“ в листите.

Манолова обещава още:

– местните структури да определят своите листи и да излъчват естествените лидери по места, което би възвърнало енергията на БСП отдолу нагоре;

– да се даде възможност на областните съвети да предлагат свои представители в ИБ на БСП. Решенията да се обсъждат вътре в партията, в легитимните органи, при реален диалог, а не просто да се съобщават.

Зам.-шефката на парламента застава зад ясни и публични споразумения с разписани ангажименти и без задкулисни договорености.

Корнелия Нинова: Привличане на земеделци и антифашисти

Работа, доверие, самочувствие, държавност – това са ключовите приоритети на Корнелия Нинова. А основната и цел е да върне доверието в БСП. Според нея „няма как да върнем България на хората, ако първо не върнем доверието в партията“.

 Нинова обещава още:

– ще дам самочувствие на членовете и симпатизантите на БСП, защото те са почтенни хора и го заслужават; ще го постигна, като работя за ясна и конкретна лява политика;

– ще дам сила на местните структури – те ще определят решенията, те ще излъчват кадрите, те ще са двигател на организационния живот. Към него ще привлека лявата интелигенция, кооперативни съюзи, съюзи на антифашисти и военни от запаса, работници, земеделци и синдикати.

В личен пример ще увличам тези хора да работим за доверие в БСП и за силна държавност.

Поглед Инфо

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here