Александър Симов: Ако не решим демографската криза, всичко останало ще бъде красиви думи без смисъл

0
227

Александър Симов: Ако не решим демографската криза, всички останали политики ще бъдат красиви думи, които нямат смисъл, заяви в словото си пред националното съвещание на БСП депутатът Александър Симов.

 

„В проекта „Визия за България“ предлагаме минималната работна заплата да е не по-малко от 60% от средната работна заплата за предходната година. Звучи объркано, но е много важно, защото България е трайно закотвена на дъното по доходи в ЕС“.

Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Александър Симов. Той добави, че  с това е свързана и идеята за по-справедливи ставки за  заплащане на нощния труд и труд извън работно време.

 

„Предвиждаме въвеждане на прогресивно подоходно облагане и свързаното с него семейното подоходно облагане. Почти 90% от работещите българи ще спечелят, ако се доведе прогресивно подоходно облагане. Това е начин в семействата да останат повече средства“, обясни Симов.  Той добави, че с данъчната политика е свързано и въвеждане на единен електронен данъчен регистър. „Чрез него на едно място ще бъде обединена информацията за всеки един гражданин. Това ще даде възможност да се усъвършенства системата за социално подпомагане и да се направи дългоочакваната пенсионна реформа“, категоричен бе народният представител.  Симов обяви, че преизчисляване на всички пенсии до 31.12.2015 се чака от всички и то е заложено във „Визия за България“. „Премахване на на максималния осигурителен праг и  премахване на максималния таван на пенсията. Време е хората да взимат реалния размер на това, което са заработили“, заяви социалистът.

 

„Ако не решим демографската криза всички останали политики ще бъдат красиви думи, които нямат смисъл“, категоричен бе Александър Симов. Той заяви, че тя е свързана най-вече с доходите, неравенството и липсата на реални перспективи. „Затова ние предлагаме конкретни мерки, които да се справят с тази криза. Въвеждане на семейно подоходно облагане, създаване на национална програма за изграждане на детски ясли и градини, отпадане на таксите за детски ясли и градини“, обяви още той.  Симов добави, че други залегнали мерки са парично обезщетение, ако майката се върне по-рано на работа – пълен размер до една година на детето и 50% от една до две години и осигурителна почивка за работодатели, осигуряващи работа на родители с малки деца. „Това означава държавата да поеме осигуровките за всяка майка, която отглежда дете до постъпването му в първи клас. Нови критерии за по-ефективно разпределение на социалните придобивки. Размерът на детските добавки да бъде обвързан с посещението на детето в училище и неговия успех. Да се осигурят средства за началото на учебната година на деца до 16 години от по-бедни семейства са част от решението на демографската криза“, каза още Симов./epicenter.bg

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here