Животновъди в Ямболско блокираха пътя, за да не умъртвят добитъка

0
372
Животновъди в ямболско блокираха пътя между град Болярово и сеелата Шарково, Воден, Крайново и Странджа. Те препречиха пътя на разклона за селата, за да не допускат ветеринарите да преминат и да умъртвят добитъка им. Причината за наложителната евтаназия е заради появилото се огнище на болестта чума.

В края на юни месец болестта бе открита по дребни преживни животни – овце – за пръв път у нас. Три са констатираните огнища на чума в ямболското село Воден.

 

Повече от 700 животни ще бъдат евтаназирани, за да се избегне разпространението на заразата. БАБХ е наредила взимане на мерки, за да се предотврати разпространяването на заразата. Сред действията, които се предприемат, са проучване на движението на заразения добитък и храната му. Трикилометрова е предпазната зона около засегнатите обекти и 10-километрова зона за наблюдение. В населените места в тези две зони БАБХ нареди да се извършат актуализация за данните а дребните преживни животни, ежеседмични клинични прегледи, взимане на двойни кръвни проби.

frognews.bg

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here