Човешка грешка довела до гафа с класирането за гимназиите, министърът иска наказания за трима души

0
225

Човешка грешка, а не софтуерен проблем, е довела до сгрешеното балообразуване в класирането на четири гимназии в София с прием след седми клас. Ще настоявам за налагането на дисциплинарни наказания на отговорните, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев в отговор на журналистически въпроси преди началото на днешното заседание на Комисията по образованието в Народното събрание.

Отговорните са ръководителите на комисията по информационно осигуряване и на областната комисия по класирането. Третият, за чието наказание министърът ще настоява, е началникът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева, който е крайният отговорен за контрола.

Какви ще бъдат наказанията министърът на уточни и обясни, че говори на база предварителни данни. Утре ще имам окончателните резултати от проверката, обясни той. Освен това решенията за наказания се вземат от дисциплинарна комисия, а не еднолично. „Не мога да предрешавам какви ще бъдат те.“ Във всеки случай те трябва да са дисциплиниращи, справедливи, но не прекомерни, смята министърът.

„Само в четири училища се е получила грешка при 117, в които се кандидатства – изтъкна Вълчев. – В същото време 89 от тях имат специфично балообразуване, изтъкна министърът.

„Грешката не е довела до ощетяването на нито един ученик, запазил се е принципът на класиране и изборът съгласно предпочитанията на учениците.“

Освен налагането на наказания министърът планира и въвеждането на „допълнителни контроли, които в по-голяма степен да гарантират, че балът е изчислен правилно“.

По отношение на софтуерната фирма Вълчев посочи, че същият софтуерен продукт е бил използван тази година и от други области, в които не възникна проблем с класирането.

Гафът с класирането бе предмет не само на журналистическия интерес. Въпрос за него зададе и зам.-председателя на комисията доц. Милен Михов (ВМРО), с когото министърът се съгласи, че подобни грешки създават негативни нагласи и подчерта, че дори в добре отработена система като класирания може да се появи проблем, когато се намесят хора, оприличени от министъра на „черни лебеди“.

offnews.bg

 

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here