Магистрали за милиарди у нас сеят смърт, а властта не знае защо

0
267

Магистралите в България са пътища на смъртта въпреки милиардите, които инвестираме в тях. Това обяви Богдан Милчев от Института за пътна безопасност и бивш шеф на КАТ в сутрешния блок на Нова телевизия.

Причините за това са няколко. От една страна е необходимо някой да анализира тези произшествия. България е единствената страна в ЕС, в която се слагат знаци за концентрация на пътнотранспортни произшествия или за опасност“, коментира още Милчев.

 Според него анализирането на тежките катастрофи е ключът, който ще покаже какъв е проблемът. Повече от 10 години обаче не били издадени наредбите, по които да се анализират тежките катастрофи.

„Информирали сме премиера, че тези две наредби, които още от 2007 г. министърът на вътрешните работи и министърът на транспорта трябваше да са издали, за да могат да се правят тези анализи, все още не са издадени. Отговорът им е, че си обменяли информация и анализирали“, заяви Милчев.

 Според него важно е също така да се промени методът на контрол.

„Страните, които имат успехи в тази посока, са приели философията, че човек се ражда грешен, той допуска грешки волно или неволно. Когато допуска умишлени грешки, държавата трябва така да въздейства, че той да прави все по-малко умишлени грешки“, настоя Милчев.

По думите му, в момента контролът по пътищата е статичен, а трябва да стане динамичен, което означава полицейските автомобили да се движат в самото движение. 

news.bg

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here