Овчаров: Властта саботира подписката за референдум за „Белене“

0
75

Някои действия на управляващите са насочени към възпрепятстване на реализирането на действията на Инициативния комитет за предизвикване на референдум за АЕЦ „Белене“. Управляващите саботират работата на Инициативния комитет и подписката за референдум за АЕЦ „Белене“. Това заяви на брифинг в парламента Румен Овчаров, депутат от ПГ на Коалиция за България и министър на икономиката и енергетиката в правителството на Тройната коалиция, предаде „Фокус“.

Проф. Стефан Воденичаров, председателят на Инициативния комитет, който планира изнесено заседание на площадката на спрения проект, получи писма от изпълнителния директор на НЕК, в което Иво Лефтеров ги информира, че в съответствие с безопасните условия на труд и от съображения за безопасност „ръководството на НЕК е взело принципно решение за недопускане на външни лица на площадката“.

Румен Овчаров показа писмото, адресирано до председателя на инициативния комитет за провеждането на референдума проф. Стефан Воденичаров и подписано от Иво Лефтеров. Как така на мястото, на което според премиера има един гъол, е възможно да се предявят съображения за безопасност, пита Овчаров.

Социалистите се заканиха въпреки това да отидат и да ловят шарани в „гьола“. Според Румен Овчаров НЕК целенасочено саботира инициативата за референдум. Според Овчаров, очевидно е че властта се притеснява, че подписката за референдум набира сила.

„Да, на площадката ще се ходи. Ще проведем мероприятието, има покана и до медиите. Ще отидем до площадката и искам да видя – как ще ни спрат, особено нас, народните представители, да посетим площадката“, заяви на брифинг в парламента бившият икономически министър Румен Овчаров, в отговор на въпрос на медиите. Запитан дали с този инат БСП не търси провокация, Овчаров отговори: „Ще търсим шараните в гьола“.

Михаил Миков посочи, че кметът на Димово не разрешава на Инициативния комитет да си разположи масите за събиране на подписи.

В Белоградчик пък на Инициативния комитет е наложена „такса тротоарно право“.

 

Коментари от Фейсбук