ГЕРБ и БСП се скараха кой е виновен за рекордното поскъпване на тока

0
104

ГЕРБ и опозицията в парламента се скараха кой е виновен за увеличението на цената на тока с 13%, предаде „Фокус“.

Българското общество трябва да знае на какво се дължи това увеличение на тока, заяви в декларация от парламнетарната трибуна Цвета Караянчева, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ. Тройната коалиция обрекла българския бизнес да плаща най-скъпата зелена енергия. Тройната коалиция подписала проекти за 12 000 мегавата зелена енергия, което според Караянчева се равнява на ток от 6 атомни електроцентрали. ГЕРБ сменили закона за ВЕИ на Тройната коалиция, като „гарантирали“ пазар за 4 000 мегавата, „но от тях допуснахме да се построят едва 600 мегавата. Ако не беше променен лобисткият закон за ВЕИ на Тройната коалиция, сега увеличението щеше да е най-малко с 28%“, категорична бе Караянчева.

По повод декларация от Коалиция за България във връзка със случващото се в ОЦК-Кърджали, Цвета Караянчева заяви: „500 души на улицата никак не са малко. Ние сме при тях, осигуряваме възможност да могат да седнат на една маса инвеститори и собственик. През цялото време държавата наблюдава какво се случва. Това не е пиар акция, това беше продиктувано от чисто човешки чувства. Мислете как ще решим проблема, а не излизайте с декларации от трибуната“.

Мая Манолова (Коалиция за България) заяви в лично обяснение: „Увеличението на електроенергията се случва сега, по време на вашето управление. Управляващите нямат очи и срам. Увеличението на електроенергията се случва сега, при вашето правителство, с вашата благословия. Защо от 10 стана 13% увеличението? Ще компенсирате ли хората? Срещате се с хората в Кърджали, лъжейки ги в очите. Мамите хората, защото предизборните обещания на ГЕРБ бяха други. Не им обещахте България да е най-бедната в Европа, да са замразени доходите. Внесла съм в предишния мандат предложения, които привеждаха законодателството ни с изискванията на ЕС. Ние сме „за“ зелена енергия. Очевидно не сте за зелена България. Къде спахте през тази 1 година, това е безобразно“, обърна се Манолова към ГЕРБ.

„Вие управлявате трета година, не можете да бягате от отговорност във всеки случай“, заяви Манолова и настоя да се компенсират доходите на хората, за да бъде всяко поскъпване по-поносимо.

„Кой ще плати сметката“, заяви и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Целият свят се изсипа тук да инвестира в зелена енергия, каза още той. Според него, поне със 100% по-скъп ток щяхме да плащаме, ако ГЕРБ не са спрели проектите, подписани от Тройната коалиция за ВЕИ. Оправихме вашите каши, подчерта Добрев.

 

Коментари от Фейсбук