Рециклират половината от боклука ни през 2020 г.

0
116

Парламентът прие окончателно нов закон за управление на отпадъците. Целта на текстовете е до 2020 г. България да е готова за повторна употреба и рециклиране на поне 50 на сто от домакинските отпадъчни материали – хартия и картон, метал, пластмаса и стъкло, предаде Стнадарт нюз.

След приемането на закона зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева обясни, че важен нов момент е решението ведомството да поеме разрешителните във връзка с отпадъците от черни и цветни метали. „Ние сме амбицирани заедно с МВР да създадем предпоставки за прекратяване на кражбите“, коментира Манева.

От 1400 до 4000 лева е глобата, ако се извършват дейности с отпадъчни черни и цветни метали без съответното разрешително.

Новият законът за отпадъците задължава кметовете да осигурят площадки за разделно събиране на боклука в населените места с над 10 000 жители. От опозицията обаче възразиха, че на общините липсва финансов ресурс за такова задължение. Управляващите обаче контрираха, че изканата площадка би струвала най-много 300 000 лева и тя трябва да стане факт в общините до две години.

„Не мислим да санкционираме кметовете, а да им помогнем с тази задача. В предприятието за управление на средства за околна среда има финансов ресурс, с който

ще подпомогнем общините да изградят тези площадки“, коментира заместничката на Нона Караджова.

Манева обясни, че акцентът в новия закон е върху намаляване на отпадъците, рециклирането и обезвреждането, което налага да се създаде принципно нова организация. Контролът по спазването на изискванията за разделно събиране на отпадъците щял да бъде предоставен на общините.

 

Коментари от Фейсбук