Кафемашините пред изчезване заради НАП

0
65

Собственици на кафеавтомати от цялата страна готвят подписка срещу предстоящото им връзване към данъчните, предаде Стандарт Нюз. Ако това се случи, броят на машините ще намалее драстично, а качеството на всички напитки, които предлагат автоматите, ще се влоши, казаха собственици с по над 70 устройства, разположени на различни места в областни центрове и по-малки селища.

Прогнозите на собствениците са, че ако бъде въведено изискването за връзка с НАП, колегите им от цялата страна ще фалират, обяви Христо Парашкевов от Пазарджик. При това положение ще трябва да монтираме фискални устройства в машините, а вече научихме, че системата се разработва, посочи търговецът. Според прогнозите подобно устройство ще струва между 200 и 500 лева. Ако имаш например 50 апарата, директно фалираш, каза пазарджиклията, който е един от инициаторите на подписката.

Според хората от бранша това обаче не е най-важното. Собствениците на кафеавтомати са категорични, че от новите устройства просто няма нужда. И в момента те ползвали касови апарати, а след като извадят стотинките от тях, ги маркират като оборот и записват всичко в касовата книга. Те плащат и данък печалба, когато оборотът надвиши определена сума. Освен това всеки вендинг-апарат имал фискална памет, която му е фабрично заложена, с изключение на най-древните, които никой вече не използва.

Другият проблем, освен връзването с НАП, са таксите при постоянното преместване на апарати. Дори вендинг-машините да се преместят на 10 метра встрани, защото зад него търговският обект или фирма не го иска или просто фалира, трябва да се плащат нови такси, казаха протестиращите апаратни кафеджии.

 

Коментари от Фейсбук