Антикорупционният фонд подаде сигнал за разследване срещу ТЕЦ-а на Доган

0
349

Сигнал по темата „студен резерв“, осигуряван от ТЕЦ Варна, който е собственост на Ахмед Доган, е изпратен до ДАНС, Министерство на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Сигнализиращата организация е неправителствената „Антикорупционен фонд“ (АКФ).

Причината за сигнала е, че топлоцентралата всъщност няма техническа възможност да осигурява студен резерв за енергийната ни система. Това беше констатирано и чрез наложена глоба от 2 млн. лева от Електроенергийният системен оператор (ЕСО). Според АКФ това представлява явна опасност за националната и енергийната сигурност на България.

За една година – до края на юли 2019 година, ТЕЦ „Варна“ получи над 27 млн. лв. от държавата, за да поддържа в готовност своите мощности в случай на недостиг на електроенергия в страната. А през настоящия месец трябва да се проведат нови търгове.

Сигнал има и до Национална агенция за приходите (НАП) във връзка със съмнения за укриване на данъци при придобиването на ТЕЦ-а от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Припомняме, че схемата за придобиване беше следната – буквално на ръба между 2017 и 2018 година министърът на транспорта от правителството на Пламен Орешарски Данаил Папазов купи ТЕЦ-а – неофициално за 48,5 млн. евро от ЧЕЗ, а ЧЕЗ беше купила мощността за 206 млн. евро през 2006 година. След това, в средата на септември стана ясно, че Папазов е продал собствеността на Доган. Това е станало чрез продажба на мажоритарен дял във фирма „Сигда“ ООД, чрез която Папазов придоби ТЕЦ-а. За Доган мажоритарният дял в „Сигда“ струва 3500 лева. Синът и дъщерята на Папазов остават с миноритарни дялове – за 800 лева на името на Станислав Папазов и за 700 лева на името на Ивелина Папазова.

„Задълбоченият анализ на историята на „ТЕЦ Варна“ – от приватизацията през 2006 година, до 2017 година, когато нов собственик става варненска фирма без никакъв опит в енергетиката, до август 2018, когато г-н Доган купува мажоритарен дял – поражда редица тревожни въпроси за възможността на държавните институции да защитават обществения интерес в ситуации, в които са намесени съществени материални интереси на влиятелни лица“, коментира Бойко Станкушев, директор на АКФ.

„Обобщихме част от съмненията и въпросите си в тези четири сигнала до институциите. Настояваме за обстойна проверка на целия казус“, добави Станкушев.

expert.bg

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here