400 млн. лв. нов дълг взе Горанов. Защо при този излишък?

0
2381

Два търга за общо 400 млн. лева нов дълг от предвидените общо над 3,5 млрд. лв., които ще изтегли хазната ни до 2021 г., пусна министърът на финансите Горанов през Българската народна банка на една и съща дата – 19 юни.

На пръв поглед е интересно защо страната ще тегли 3,5867 млрд. лева при положение, че според него имаме сравним с тази сума бюджетен излишък, а освен него, и немалък фискален резерв.

Защо това звучи трудно обяснимо финансово, да не кажем налудно?

Според срока на погасяване заемът ще донесе 30% лихва на този, който ни го дава. В държава, която не може да спаси тежко болните си деца и болниците от закриване за смешни на фона на подобни суми пари.

Трябва да се знае също, че веднага след поемането на тези дългове, ще трябва да се плащат първите вноски по поетия от кабинета Борисов 2 през март 2015 г. огромен друг заем.

Напомняме, че това правителство си разреши да си определи рамка да вземе в мандата си от 2 години 16 млрд. лева.

В тази сума не влизат допълнителни борчове, в които влезе държавата, като например над 2,2 млрд. лева на Българския енергиен холдинг, на който правителството е собственик от наше име и е затънал в непознати в историята на страната задължения.

19min.bg

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here