Свързани с Пеевски фирми са строили рушащата се Северна тангента

0
308
Пет фирми са участвали в консорциума, който е строил рушащата се Северна тангента на София. Водеща е свързаната с депутата от ДПС Делян Пеевски „Водстрой 98“. Проектът е за 180 милиона, но след като консорциумът вече е заличен, не се знае кой ще носи отговорност за опасните и нацепени панели по трасето.

Името на сдружилите се фирми, строили Северната скоростна тангента е ДЗЗД КОНСОРЦИУМ ХПВС-ССТ. В него участват съответно с 40% „Водстрой 98“ АД, с 30% „Хидрострой“ АД, с по 10% „Пътинженеринг строй-Т“ ЕАД, „Пътни строежи – Велико Търново“ АД и „Пътстрой Бургас“ ЕООД. Консорциумът не е отделно юридическо лице, а всяка от фирмите отговарят със двоя дял.

От търговския регистър се вижда, че въз основа на анекс от 28.07.2017 г. и Закон за задълженията и договорите (ЗЗД) обединението от тези фирми вече не съществува.

 

Специалисти коментираха пред Фрог, че е нетипично да бъде заличен консорциум преди да е изтекъл срокът на гаранцията за проекта, за който е създаден, още повече след като е и изпълнен. Консорциумите са създават, за да печелят обществени поръчки, когато не се класират е нормално да бъдат заличени, но не и когато са дали гаранция за работата си.  За подобни строителни дейности минималният срок е поне 5 години, а както стана ясно след оповестяването на видимите разрушения днес Северната тангента е от 3 години.

 

Агенция „Пътна инфраструктура“, която непрекъснато се оплаква от недостиг на средства за кърпенето на злощастните български пътища, е договорила с консорциум, в който основен „стълб“ „Водстрой 98“ АД строителството на „Северна скоростна тангента“ с дължина 16 км. Цената е 149 999 999 лв. На сайта на АПИ е записано, че отсечката ще струва 180 млн с ДДС, но това е дребна работа. Договорът е подписан през февруари 2014 г., но строителството започва чак една година по-късно. 1 км от този проект излиза по 11 250 000 лв. За сравнение в Германия 1 км магистрала с 8 ленти и шумопоглъщащ асфалт струва средно 2,75 млн евро. Да не говорим за разликите в качеството.

 

Въпреки, че водеща е фирмата, близка до Пеевски – „Водстрой 98“ АД, управител на консорциума е представител на „Хидрострой“. Телефоните за връзка, публикувани в търговския регистър са във Варна, но адресът за кореспонденция е в София.

 

„Водстрой 98“ е известна най-вече  с впечатляващия брой на обществени поръчки, които печели самостоятелно или в съдружие с други фирми.  Всъщност считаните за близки до депутата Делян Пеевски и ДПС фирми „Водстрой 98“ АД, „Промишлено строителство холдинг“ ЕАД и „Техноекспортстрой“ ЕАД са спечелили обществени поръчки за около 800 млн лв. Това е станало за кратък период от средата на 2011 г до удара срещу КТБ през юни 2014 г. 70 на сто от поръчките са от времето на коалиционния кабинет „Орешарски“ на ДПС и БСП.

 

Дванайсет от договорите са подписани по времето на първото управление на ГЕРБ, но са за сравнително ниски суми. Само в трите дни преди националния протест срещу назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС на 14 юни 2013 г. приближените му фирми са спечелили поръчки за 53 млн лв.

 

В дните на най-горещите протести през лятото на 2013 г. фирмите получават от правителството три „златни“ поръчки за колосалните 154 милиона!

Фрог

 

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here