Противоконституционен е новият закон за държавната собственост

0
145

Новият закон за държавната собственост, прокаран неотдавна от управляващите противоречи на Конституцията, заяви адвокат Мария Колева, известна с разкритията си за корупция по високите етажи в НАП, пренесени в Комисията за финансов надзор (КФН). Тя посочи, че според решение №6 на Конституционния съд от 2013 г. новият закон за държавната собственост е в разрес с Конституцията. С прокараните от управляващите поправки няма се създава възможност за безконтролно разпродаване на общите активи на държавата. Частната собственост пък може да бъде отнемана на безценица, алармира адвокат Колева. Според новите поправки държавата и общините ще могат да отчуждават земи, без притежателите им да могат да реагират. Те ще бъдат поставени пред свършен факт. Процедурите и проектите ще бъдат задвижвани, а чак след това собствениците ще могат да обжалват отчуждаването на земите им. Което пък ще доведе до драстичен спад на изплащаните обезщетения впоследствие. Рекет!
Досега, при несъгласие от страна на собствениците, процедурите по отчуждаване бяха стопирани, а пък съдът обикновено заставаше на страната на хората, обясни още адвокат Колева пред единственото  юридическо предаване в родния ефир Темида – цената на истината по Евроком.
Напомяме, че след като НС отхвърли наложеното от Румен Радев вето на този скандален закон, държавният глава го отнесе към Конституционния съд.

19min.bg

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here