Нинова към опозицията на конгреса: Наиграхте се! Затворете си портфейлите!

0
1551

За три седмици задкулисието мощно нахлу в БСП, усили се натискът да се върнем назад, пусна се машината за фалшиви новини, изтъкна тя

Наиграхте се! Затворете си портфейлите! БСП не се продава, не е стока, БСП е кауза! Не внасям в конгреса своята оставка.

С тези думи Нинова се обърна към смълчаната зала на конгреса на БСП. И получи бурни аплодисменти!

 

Още не съм умряла. Наследството ми не е открито, каза тя.

 

Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова взе думата на заседанието на 49-я конгрес на партията, след като от делегатите дойде предложение тя да оттегли оставката си.

 

В момента сме на прага на криза с неизвестен край, причини за нея има много, но поводът съм аз, заяви Нинова още в началото на изказването си.

„При цялата свършена работа, стотиците срещи, усилията ви, труда ви и покачващото се доверие в БСП, в момента ние сме на прага на криза с неизвестен край. Причини за кризата има много, но поводът за нея съм аз. След загубата на европейските избори, веднага на другия ден, не се чакаше обявяването на резултатите, Георги Гергов ми поиска оставката. След него се включиха и други другари. Отвори се стара рана“, каза Нинова. И подчерта, че след пренареждането на листата за евровота е казала, че отговорността носи Националният съвет.

 

„Но моята представа за морал и достойнство в политиката, за личен пример как се носи отговорност, за модерен европейски политик, не ми позволи това- да се крия зад колективна отговорност, т.е. безотговорно“, каза още Корнелия Нинова и посочи, че е сгрешила в последствията.

 

Нинова припомни програмата, с която е избрана преди три години: „Променяме БСП, за да променим България“.

Обърна внимание, че партията е подмладена, половината от депутатите й са млади хора. Каза, че е изпълнила обещанието си БСП да има своя телевизия, спасен от спиране е и вестник „Дума“.

 

БСП се превърна в единствена опозиция и отказахме договорки за власт и пари, изтъкна тя в словото си.

Припомни и, че е изработена „Визия за България“.

 

Оставката ми е осъзнато и премислено решение! Няма грам театралност, заяви Нинова.

 

За три седмици задкулисието мощно нахлу в БСП. Не съм предполагала, че с оставката си мога да отприщя такъв бент, заяви Нинова.

Усили се натискът да се върнем назад, пусна се машината за фалшиви новини, каза още тя.

Наиграхте се последната една седмица, затворете си портфейлите, уважаеми господа! БСП не се продава, БСП не е стока, БСП не е кауза. Ако можете да купите 10 – 20 търговци в храма, зад каузата стоят стотици, които не се търгуваме. По-скоро търговците ще напуснат храма, отколкото да ви позволим да го превземете отвътре, емоционално заяви Корнелия Нинова пред залата на фона на избухналите аплодисменти.

 

„Отворих кутията на Пандора. За две седмици видях как всички пороци на Прехода, на бизнес интереси, на подмяна, на натиска и парите, срещу които се борим в държавата, мощно нахлуха в БСП“, заяви в словото си Корнелия Нинова. Според нея различни политически и икономически лобита са задвижили интересите си за овладяване на БСП и за поставяне начело на нов председател. „На тези бизнесмени, които отвън се опитват да се бъркат в партийните ни работи, искам да кажа от тук, от това място, защото не ходя в кабинетите им: „Наиграхте се последната една седмица – затворете си портфейлите, уважаеми господа“, подчерта още Нинова.

 

Ще се справим заедно и обединени в тази криза, продължи тя. И изтъкна, че вина за създалата се ситуация в партията не носят членовете й, а тя.

 

Аз създадох този хаос и аз ще подредя нещата, заяви Корнелия Нинова.

 

Преди три години ме избрахте за председател на БСП с програма. В нея има ясно разписани ангажименти – 3 точки за партията и 2 за България. Това заяви председателят в оставка Корнелия Нинова по време на 49-тия Конгрес на партията.

Тя припомни свършеното до момента. По думите ѝ е бил спасен вестник „Дума“. Въпреки трудните изпитания имаме Българска свободна телевизия.

„През 2016 г., когато ме избрахте заявих, че правителството на Бойко Борисов е вредно за България и я води към катастрофа. Това смятам и в момента. БСП се превърна в единствена опозиция, отказвайки се от договорки и лъжи. Идеите в програмата са мои, но вие активът на БСП направихте тези идеи реални. Дори Господ да е лидер, без активът на БСП е нищо. Заедно свършихме много работа“, подчерта Нинова.

„На прага сме на криза с неизвестен край. Поводът за нея съм аз. Подаването на оставката ми е осъзнато и премислено решение. Моята представа за морал и достойнство в политиката не ми позволи да се крия зад колективна отговорност“, каза водачът на БСП. „Стига! Измъчихме хората си. Направих равносметка и реших да отстъпя. Нека партията избере по-добрия и да работим заедно за общия успех“.

 

Корнелия Нинова разкри, че са започнали атаки срещу нея и семейството ѝ. „Отворих кутията на Пандора. За две седмици видях как всички пороци на Прехода, на бизнес интереси, на подмяна, на натиска и парите, срещу които се борим в държавата, мощно нахлуха в БСП“, заяви Корнелия Нинова. Политически и икономически лобита правели опит за смяна на председател на БСП и овладяване на партията. Тя се обърна към тях: „Наиграхте се, затворете си портфейлите, господа. БСП не е стока, не се продава, тя е кауза. Зад нея стоим стотици хиляди, които не се търгуваме“.

„Не съм умряла. Не се оттеглям от ръководството“, категорична бе Нинова.

 

Очаквайте подробности!

Епицентър

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here