Радев се видя с Орбан. Искат силна Европа и план за борба с миграцията

0
124

Президентът Румен Радев, който се срещна в Унгария с премиера Виктор Орбан, отчетоха „незадоволителното справяне“ на миграционната криза от страна на Европа.

Двамата са се съгласили, че Европа не е успяла да направи съдържателен напредък в разрешаването на миграционната криза през последните години.

Радев и Орбан са били на едно мнение и по въпроса, че ЕС няма кризисен план в случай на внезапен миграционен натиск над Стария континент и това прави ситуацията за България „изключително трудна“.

Унгарският премиер е уверил българския премиер, че правителството му продължава да вижда България като съюзник в проблема с миграцията и е готово да помогне на София по всякакъв възможен начин.

Радев на свой ред похвалил икономическите постижения на Унгария, съобщиха от пресофиса на президентската институция.

„Много е важно двете държави да помогнат новият Европейски парламент да има високи амбиции“, заяви на пресконференцията българският държавен глава.

Той отбеляза, че тези амбиции са заложени и в Римската декларация от 2017 г., както и в стратегическите документи на ЕС.

„Това означава Европа да играе силна роля на световната сцена, но, за да се случи това, трябват единни и ефективни европейски институции, и най-вече механизми, които да позволяват бързи и ефективни решения“, посочи Радев.

Президентът ни отбеляза, че това означава да се спазват основните принципи, върху които се гради ЕС – единството и солидарността.

„Трябва да съдействаме, при тази увеличена фрагментираност на ЕП, по-бързо да преодолеем различията си, да формираме ефективни институции, да работим за социално и икономическо сближаване между Севера и Юга, Изтока и Запада“, коментира още Румен Радев.

/trafficnews.bg

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here