Проф. Ангел Димитров: Различията ни със Северна Македония са фундаментални

0
115
България не приема датата 7 октомври за съвместно честване на Гоце Делчев, както предлага Северна Македония. Това стана ясно след първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия, която се проведе в София.

„Договорът за добросъседство със Северна Македония включва твърде много дейности, но фундаментът е заложен в един нормален, конкретен прочит на миналото. В този смисъл, изпълнението на работата на комисията е да изчисти представите за миналото от онова, което подхранва една погрешна престава за съседа, в случая България. Митове и стереотипи трудно се разграждат – това се случва с добра воля“, коментира пред БНТ проф. Ангел Димитров, съпредседател на комисията по историческите и образователните въпроси.

 

Трябва да се изживее един исторически катарзис. Различията са фундаментални, допълни проф. Димитров.

 

Различията на двете държави за личността на Гоце Делчев, специалистът обясни със самия подход към неговия произход и историческа роля.

 

Ние настояваме да се оценяват личността и делото на Гоце Делчев като един символ на общата история и символ на идеята за свобода и развитие. Нашите колеги се интересуват от формираното отношение към него от съвременната македонско-историческа наука, поясни проф. Димитров.

Фрогнюз

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here