Повишават в звание посмъртно загиналия кап. Георги Анастасов

0
216

Загиналият кап. Георги Анастасов ще бъде повишен посмъртно в звание. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред bTV във връзка с вчерашния инцидент, при който по време на учение „Черно море 2017“ военен вертолет „Пантер“ падна във водата и загина 38-годишният капитан на екипажа.

„Благодарение на професионалните качества на капитан Анастасов, животът на останалите двама души е спасен и съм издал заповед за неговото повишаване в звание от капитан в майор, макар и посмъртно за съжаление“, заяви министърът.

„Това, което е ясно към момента, е, че по време на морско учение „Черно море 2017“, в което са участвали хеликоптери „Пантер“ от ВМС, се е провеждала стрелба по морска цел. Хеликоптерът е извършил успешно стрелбата, след което е трябвало да се отправи към брега. Захождайки пред кораба, перката на вертолета се е закачила на образно казано пилон, на който се окачват знамената на кораба, но пилотът е овладял хеликоптера и се е отправил към брега. Явно в следващите минути апаратурата на хеликоптера дава проблем и той го връща обратно към кораба, за да може да бъде приводнен т.е. да бъде свален във водата близо до кораба, за да могат по-бързо и по-ефективно да работят спасителните екипи. На практика, връщайки хеликоптера към кораба, със своите действия е дал възможност на своите колеги да се спасят“, обясни министърът на отбраната.

По време на тактическото учение „Черно море 2017“ вчера при маневра след изпълнена задача „артилерийска стрелба по надводна цел“, вертолет AS „Пантер“-565 MB падна във водите на Черно море . Командирът на вертолета капитан Георги Анастасов загина. Колегите му – капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов, бяха настанени в реанимацията на Военната болница във Варна в стабилно състояние. /Дарик

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here